Renkumers willen Renkums Beekdal en zichzelf beschermen tegen vliegtuigen van en naar Lelystad Airport.
Volledig scherm
Renkumers willen Renkums Beekdal en zichzelf beschermen tegen vliegtuigen van en naar Lelystad Airport. © Rolf Hensel

Renkumers samen tegen laagvliegers Lelystad Airport

RENKUM - Wethouder Joa Maouche roept de Renkumers op om samen op te trekken tegen toekomstig vliegverkeer van Lelystad Airport. ,,De vliegtuigen vliegen straks op 2700 meter boven het dorp en natuurgebied Renkums Beekdal. Dat is niet acceptabel", aldus Maouche.

Tot 2017 was er relatief weinig aan de hand voor het dorp Renkum. Het waren vooral Bennekom en Ede die last zouden hebben van stijgende en landende vliegtuigen. ,,Daar tekende de gemeente Ede protest tegen aan met als gevolg dat de vliegtuigen straks een bocht maken langs het dorp Renkum", vertelt Maouche.

Natura 2000

En er zou volgens de wethouder nog niet zo veel aan de hand zijn als de vliegtuigen na de start meteen naar de hoogte van de vluchtroute zouden vliegen. Maar dat is niet geval. De Boeings, zo'n 10.000 per jaar, komen straks op 2700 meter hoogte langs Renkum en over het Renkums Beekdal. Dat is een Natura 2000 gebied, waar jaren geleden 40 miljoen in is geïnvesteerd, aldus Maouche.

,,Er is veel kritiek geweest op de testvlucht. De vlucht was niet conform de realiteit. En toch bleek het geluid van het testvliegtuig boven Renkum 6 decibel hoger dan in de milieu effectrapportage was afgesproken", zegt Maouche.

Quote

Op 10 kilometer hoogte verspreidt de uitstoot zich over een groot gebied, maar op 2700 meter zullen de bewoners van Renkum daar last van hebben.

Wethouder Joa Maouche

Hij maakt zich ook zorgen over de uitstoot van CO2 en stikstof van de overvliegende vliegtuigen. Maouche: ,,Op 10 kilometer hoogte verspreidt de uitstoot zich over een groot gebied, maar op 2700 meter zullen de bewoners van Renkum daar last van hebben.”

De gemeente Renkum heeft zich aangesloten bij het protest van andere Gelderse gemeenten en de provincie Gelderland. Daarnaast wil Renkum een eigen zienswijze indienen bij het ministerie van Infrastructuuur en Waterstaat. Die is vooral gekant tegen het besluit van het ministerie en de Luchtverkeersleiding Nederland om het luchtverkeer van Schiphol niet te hinderen. Vandaar de lage vliegroutes boven Renkum. ,,En nu gaat het nog om 10.000 vluchten per jaar, maar wie zegt ons dat dat aantal niet wordt uitgebreid naar 45.000 vluchten.”

Bijeenkomst

Maouche nodigt de Renkumers uit om maandag 4 februari naar Lunchroom De Beken in Renkum te komen. De inwoners van Renkum kunnen niet alleen in gesprek met de wethouder. Hij wil ook van hen horen wat zij graag terugzien in de zienswijze, die de gemeente gaat indienen. De informatiebijeenkomst begint om 19 uur. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.