Rijksadviseurs bezorgd over 'Blauwe Golven' in Arnhem

ARNHEM - Het college van Rijksadviseurs ziet 'geen enkel argument' dat kunstwerk 'Blauwe Golven' van Peter Struycken in Arnhem moet worden gesloopt ten behoeve van de nieuwe Creatieve Corridor die is gepland op het Roermondsplein.

Dat schrijven Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt in een e-mail die donderdag is verstuurd aan de Arnhemse gemeenteraad. Bijgevoegd is een brief die op 17 mei is verstuurd naar het college van burgemeester en wethouders.

In die brief biedt het college ongevraagd advies aan over de 'Blauwe Golven'. Daarover was met ambtenaren ook al een afspraak gemaakt, maar de gemeenteraad buigt zich plots al volgende week over het plan voor de Creatieve Corridor. Die besluitvorming was eigenlijk gepland voor het najaar.

'Onzorgvuldig'

Door die versnelling komt het besluit vóór het overleg, en dat leidt bij de rijksadviseurs tot zorgen over 'de gehaaste en onzorgvuldige besluitvorming'. Ook de actiegroepen in Arnhem zelf tegen de sloop storen zich daar aan. Zij hebben op 22 september een actiedag gepland, maar ook die is dan waarschijnlijk te laat.

De rijksadviseurs noemen de 'Blauwe Golven' uniek en 'het meest overrompelende voorbeeld van omgevingskunst uit de Arnhemse school'. Ze vinden wel dat het werk onderhoud nodig heeft en 'niet meer de oorspronkelijke frisse uitstraling heeft'.

LEES OOK: 'Blauwe Golven' verdwijnen van Roermondsplein in Arnhem

Volledig scherm
De Blauwe Golven in 1977, het jaar van de opening van de Roermondspleinbrug, tegenwoordig Nelson Mandelabrug.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.