Volledig scherm
De Jansbeek in de Nieuwstraat in het Arnhemse centrum. © Rolf Hensel

Rijksdienst: goudvissen moeten weg uit Jansbeek Arnhem

ARNHEM - De goudvissen die de afgelopen maanden zijn uitgezet in de Arnhemse Jansbeek moeten daar zo snel mogelijk weer worden uitgehaald. Dat wil de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De dader is inmiddels gesommeerd om in actie te komen.

Sinds de opening van de Jansbeek in het Arnhemse centrum hebben onbekenden zeker twee keer goudvissen in het water losgelaten. Een van hen is bij autoriteiten bekend. De man is inmiddels opgedragen de goudvissen op eigen kosten te laten vangen.

Exoten

Aanleiding voor de actie is een handhavingsverzoek van het Platform Invasieve Exoten, zegt een woordvoerder van de RVO. Snelle actie is vereist: ,,Eind maart, begin april schieten de goudvissen kuit. We willen voorkomen dat de vissen zich gaan vermeerderen."

De vrees bestaat dat de goudvissen in de Nederrijn terecht komen en gaan kruisen met inheemse soorten als de kroeskarper. ,,Die krijgt daardoor een oranje kleur, waardoor de vissen een gemakkelijke prooi vormen en de soort wellicht uitsterft", aldus de RVO-woordvoerder.

Quote

We willen voorkomen dat de
goudvissen zich gaan vermeerde­ren

Woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De goudvissen, het zou gaan om 11 exemplaren, moeten door een professionele visser uit de beek worden gehaald. ,,De kosten zijn voor de dader. Voldoet hij niet aan het handhavingsverzoek dan huren wij zelf een visser in en zullen we de kosten op hem verhalen."

De Partij voor de Dieren in Arnhem vroeg eerder ook al om het verwijderen van de goudvissen. Volgens wethouder Ine van Burgsteden waren de vissen echter niet aangetroffen. Dat zou best kunnen, denkt de woordvoerder van de RVO: ,,Bij deze temperaturen schuilen ze graag in de duikers van de Jansbeek."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.