Rijnstate wil opleiding tropenarts behouden

ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate wil dat de overheid de kosten draagt van de opleiding tot tropenarts. Het Arnhemse ziekenhuis werkt al 30 jaar aan die opleiding mee en wil dat blijven doen, net als een aantal andere ziekenhuizen. 

Tot vijf jaar geleden droegen de ziekenhuizen zelf de kosten van de opleiding van artsen die worden uitgezonden naar landen met een slecht ontwikkelde gezondheidszorg. Dat deden ze veelal uit idealistische overwegingen. 

Kwaliteit

In 2012 kreeg de opleiding een officiële erkenning van artsenfederatie KNMG, waardoor ook eisen aan de kwaliteit worden gesteld. Reden waarom de ziekenhuizen op vergoeding door de overheid van de kosten aandringen. Voor andere medische specialisaties ontvangen ze ook tot 140.000 euro per opleidingsplaats. 

Omdat de overheid de  opleiding niet wil financieren, stoppen steeds meer ziekenhuizen met het begeleiden van de artsen in opleiding. Jaarlijks 30 worden er nu klaargestoomd, van wie vijf in Rijnstate, bij gynaecologie, chirurgie en kindergeneeskunde. 

Kennis

Kinderarts Albertine Baauw, die zelf zeven jaar in buitenlanden werkte en artsen in opleiding begeleidt, stelt dat tropenartsen aan behandeling en preventie bijdragen. Bovendien nemen ze bij terugkeer kennis mee die in de patiëntenzorg in het multiculturele, reislustige Nederland buitengewoon goed van pas komt.   

Tropenartsen in opleiding bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. V.l.n.r. Milou Cruijsen, Erik Wehrens, kinderarts Albertine Baauw en Bente van der Meijden.
Volledig scherm
Tropenartsen in opleiding bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. V.l.n.r. Milou Cruijsen, Erik Wehrens, kinderarts Albertine Baauw en Bente van der Meijden. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.