Volledig scherm
© Rijnstate

Rijnstate wil vrouwen van ernstige opvliegers afhelpen

ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem wil vrouwen in de overgang van ernstige opvliegers zien af te helpen met een nieuwe methode. Het onderzoekt of verdoving van een zenuwknoop de klachten (tijdelijk) kan verminderen. ,,De eerste resultaten zijn veelbelovend’’, lieten de onderzoekers vrijdag weten.

Het Rijnstate richt de onderzoekspijlen op een zenuwknoop in de hals. ,,Deze staat in verbinding met een deel van de hersenen dat een belangrijke rol lijkt te hebben bij opvliegers. Door een injectie te geven op deze locatie, waardoor de zenuwknoop wordt verdoofd, hebben we in de voorbereidende studie gezien dat bij een groot deel van de vrouwen de opvliegers sterk verminderen”, aldus pijnspecialist Jan Willem Kallewaard.

Maanden

Het effect lijkt gemiddeld een aantal maanden aan te houden, waarna de opvliegers geleidelijk weer terugkeren. ,,Dan kan de injectie herhaald worden, maximaal vier keer per jaar.’’

Opvliegers zijn een zeer algemeen verschijnsel bij vrouwen die in de overgang komen. Bij ongeveer 20 procent van de vrouwen zijn de opvliegers zo frequent en heftig dat ze bijna ondraaglijk zijn en het leven in sterke mate beïnvloeden.

Overgangsklachten

De meest effectieve behandeling van overgangsklachten is de behandeling met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Een langdurige behandeling bij vrouwen op middelbare en hogere leeftijd heeft een aantal nadelen, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, borstkanker en kanker van het baarmoederslijmvlies.

Oestrogeen

De nieuwe methode kan het aantal opvliegers verminderen. De nadelige effecten van de behandeling met oestrogeen zijn in de voorbereidende studie weggebleven. De blokkadebehandeling is volgens Rijnstate dan ook een belangrijke behandelmogelijkheid voor vrouwen die borstkanker met hormoongevoelige tumoren hebben of hebben gehad.

Door de behandeling van de kanker komen zij voortijdig in de overgang en kunnen ze heftige opvliegers krijgen. Maar een behandeling met oestrogeen kan niet omdat daardoor het risico op hernieuwde borstkanker zou worden verhoogd.

De nieuwe behandeling kan alleen nog maar worden ondergaan als onderdeel van het onderzoek.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.