Volledig scherm
De Maas. © Theo Peeters

Rivierengebied gaat opnieuw op de schop

ARNHEM/ WAGENINGEN/ VARIK - Een groot deel van de dijken langs de Waal, Rijn, Maas en IJssel is niet sterk genoeg. In een nieuw Deltaprogramma heeft de regering dinsdag besloten tot een omvangrijk waterplan, dat 30 jaar in beslag zal nemen en 20 miljard euro gaat kosten.

Volgens minister Melanie Schultz van Haegen wordt er na de Deltawerken en Ruimte voor de Rivier nu een nieuw hoofdstuk geschreven.

Meer water
De grootste problemen met water worden op dit moment voorzien langs de grote rivieren. Het klimaat verandert, zo is de verwachting, en er zal meer water naar Nederland komen.

Daarom wil Schultz de veiligheidsnormen verhogen en wil zij meer dan in het verleden de gebieden beschermen waar de schade voor mensen en economie het grootst is.

Extra sterk
Mede daarom wordt uiterlijk in 2017 begonnen met een onderzoek naar een extra sterke dijk bij de Grebbedijk, in de buurt van Wageningen. Als de dijk daar breekt, zou een groot gebied met veel inwoners onder water lopen.

Een belangrijke maatregel in het Deltaplan is ook de aanleg van een hoogwatergeul bij de dorpen Varik en Heesselt. Dat plan kan volgens de Gelderse gedeputeerde Josan Meijers leiden tot een daling van het waterpeil met een halve meter.

Waal
Ook de dijken langs de Waal moeten flink worden aangepakt. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat ze kwetsbaarder zijn dan gedacht.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.