Rolstoelers kunnen alleen schuddend en trillend over markt Arnhem

videoARNHEM - Schuddend en trillend banen Dick Cochius en Raymond Klaassen zich een weg langs de tientallen kramen op de gereconstrueerde Markt. Voorwaar geen pretje voor de mannen die gekluisterd zijn aan hun rolstoelers.  

Koekjes veranderen in kruim en sinaasappelen proberen uit het mandje te ontsnappen. Dat is niet eens het grootste probleem. ,,Na een bezoekje aan de weekmarkt kom je geshaked weer thuis. Daar krijgen we veel klachten ove’’', zegt Raymond Klaassen.

Het is vrijdagmorgen, de weekmarkt in Arnhem. Klaassen toont samen met mede-voorzitter Dick Cochius van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) de hindernissen op het marktplein. In golvende banen wisselen straatklinkers en in beton gegoten kinderkopjes elkaar af.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Raymond Klaassen (links) en Dick Cochius. © De Gelderlander

Mooi, maar niet handig

Quote

Ook mensen die goed ter been zijn, hebben het niet makkelijk met die kinderkop­jes.

Jan van Sjalf (vishandelaar)

,,Dat is nog niet eens het grootste probleem. Het is vooral de bestrating bij de viskramen aan de kant van het gerechtsgebouw’’, vertelt Klaassen. Ter illustratie rijdt hij samen met Cochius naar de brede baan met alleen kinderkopjes. ,,Ik begrijp dat je iets moois van dit plein wilt maken, maar houdt er dan rekening mee dat alle Arnhemmers daar gebruik van kunnen maken.’’

Klaassens' hand trilt bijna van de handel, waarmee hij zijn elektrische rolstoel beweegt. Cochius heeft het nog lastiger. Hij bedient zijn rolstoel met zijn mond.

Vishandelaar Jan van Sjalf uit Spakenburg komt vanachter zijn kraam naar de mannen in de rolstoel. ,,Het is niet te doen voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator. Maar ook mensen die wel goed ter been zijn, hebben het niet makkelijk met die kinderkopjes’’, vertelt Van Sjalf. 

Spekglad

De marktlieden met kramen in het verlengde van het gerechtsgebouw kregen te horen dat ze naar voren moesten. ,,Reden de mensen alleen nog maar over de kinderkopjes. Wij zijn weer iets naar achteren gegaan. Hebben we toch nog iets gewone bestrating voor onze kraam’’, zegt Van Sjalf. Een andere koopman weet dat de kinderkopjes 'spekglad' worden na een regenbui. 

De APCG vindt het jammer dat ze niet hebben mogen meepraten over de inrichting. 

Ervaren

Via de raadsfractie van Arnhem Centraal heeft de belangenvereniging voor elkaar gekregen dat wethouder Ine van Burgsteden binnenkort een schouw zal uitvoeren. ,,We willen op maandagavond 2 oktober voorafgaand aan de raadsvergadering met enkele scootmobiels en rolstoelen op de Markt gaan staan. Kunnen raadsleden, maar ook andere belangstellenden ervaren wat wij op het marktplein meemaken’’, zegt Klaassen. Hij verwacht niet dat het hele marktplein weer op de schop gaat. Lachend: ,,Daarvoor is het onderwerp net als de kinderkopjes op de Markt in te veel beton gegoten.’’

Volledig scherm
De kinderkopjes op de markt. © De Gelderlander

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.