Volledig scherm
Molen De Kroon in Klarendal in Arnhem. © PR

Ruim een ton voor molen in Klarendal

ARNHEM – Stichting Vrienden van de Klarendalse Molen kan rekenen op een provinciale subsidie van 116.148.  Dat heeft bestuurslid Frank Lassche zaterdagavond bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers van De Kroon, zoals de molen uit 1849 officieel heet. ,,De provincie heeft ons goed bedacht”, zei hij.

Vicevoorzitter Gerrit Dassen slaakte een zucht van verlichting. ,,Hè, hè”, zei hij met het oog op de lange aanloop die Lassche in zijn toespraak had genomen. ,,Ik dacht dat hij het nooit ging verklappen.”

De eenmalige subsidie gaat in het potje dat de ‘vrienden’ al enige tijd aan het vullen zijn met het oog op de grootse plannen. Niet alleen moeten de romp en de stelling (het balkon rond de molen) van De Kroon worden gerestaureerd (kosten ongeveer een ton), ook voor de binnenkant zijn de nodige plannen gemaakt. 

Ontmoetingscentrum

Lassche: ,,We willen van de molen een multifunctioneel ontmoetingscentrum maken. Met een museumfunctie en een nieuwe ruimte voor kleinschalige optredens en andere bijeenkomsten. Voor maximaal zo’n zestig mensen. De huidige ruime, voor zo’n 25 mensen, blijft overeind.”

In het potje zit nu 153.000 euro. De totale kosten zijn beraamd op 193.000 euro. Dat gat lijkt behoorlijk groot, maar Lassche ziet dat anders. ,,Nu we bijna 80 procent van het geld binnen hebben, zul je zien dat mensen aan willen haken. We zijn uitgenodigd door vertegenwoordigers van de Vereniging De Hollandsche Molen. Daar hebben we een subsidieaanvraag van 10.000 euro gedaan. Ik neem aan dat we na ons bezoek niet met lege handen naar huis gaan. En er loopt nóg een aanvraag, bij een speciaal fonds. Ook die gaan we verzilveren.”

Niet lenen

En als het echt niet anders kan, zegt Lassche, dan moet er nog eens goed naar de begroting worden gekeken. ,,We gaan sowieso niet lenen. Het doel is straks om, los van de vaste subsidies, onze eigen broek op te houden. Met de opbrengst van het meel dat we malen en de verhuur van de ruimtes. Als je dat als streven hebt, zit een lening alleen maar in de weg.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.