Volledig scherm
Bedrijventerrein Pannenhuis II in Bemmel ligt nog nagenoeg geheel braak. © Erik van 't Hullenaar

Ruzie over schrappen grond van bedrijfsterreinen

ARNHEM - De gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen liggen overhoop over het schrappen van plannen voor bedrijfsterreinen. Vijf gemeenten in de Liemers willen geen grond inleveren. Zij denken dat de economie flink gaat aantrekken en dat zij hun grond alsnog verkopen.

De andere gemeenten zijn het daarmee oneens. De kans is groot dat de provincie Gelderland de Liemerse gemeenten dwingt in te stemmen.

Negentien wethouders hebben meer dan een jaar onderhandeld over het schrappen van plannen. Op dit moment is er een veel te groot aanbod. Er moeten hectares geschrapt worden. Er zijn in 2016 al lijsten gemaakt met plannen die wel en niet doorgaan. Gemeenten moeten daarbij hun verlies nemen.

Veertien gemeenten, waaronder Arnhem en Nijmegen, steunen die aanpak. Zij verwijten de vijf tegenstanders (Zevenaar, Rijnwaarden, Duiven, Westervoort en Montferland) dat zij niet bereid miljoenen af te boeken en stellen dat zij een veel te rooskleurige kijk op de zaak hebben. Afgesproken is dat alle gemeenten tot 2021 de tijd hebben om hun grond te verkopen. 

Onenigheid

De onenigheid gaat over de periode daarna. Eerst moeten de negentien gemeenteraden een besluit nemen. Die besluiten worden verzameld door de provincie Gelderland, die er daarna over vergadert. Gedeputeerde Michiel Scheffer zat in de werkgroep die het plan voor het schrappen van de bedrijventerreinen maakte, en steunde dit plan.

Daarin staat ook dat er een grote bouwmarkt (Hornbach) bij Ressen mag komen en dat Centerpoort in Duiven veel meer winkels mag herbergen. Zevenaar mag het terrein 7Poort langs de A12 voor een deel vullen met grote logistieke bedrijven.

Het plan van Montferland om het terrein DocksNLD met een tweede fase van 60 hectare uit te breiden, mag  voorlopig niet doorgaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.