Sneeuw in Doetinchem.
Volledig scherm
Sneeuw in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

Scholen geven leerlingen en studenten sneeuwvrij

Bijna alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio geven hun leerlingen maandag ijsvrij. Sommige scholen hebben de lessen de hele dag geschrapt. Anderen schrappen het lesprogramma in de middag, vanwege het verwachte sneeuwinfarct. Ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC-scholen in de regio stoppen er vandaag eerder mee. 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm

Alle dertien scholen van onderwijsgroep Quadraam in de regio Arnhem en Liemers sturen leerlingen eerder de deur uit. Scholen in de Liemers, zoals het Candea College en het Liemers College doen dat om respectievelijk 13.00 uur en 11.00 uur. De Arnhemse scholen, waaronder bijvoorbeeld het Beekdal Lyceum, het Stedelijk Gymnasium, het Lorentz Lyceum, Maarten van Rossem, Montessori College, Olympus College, Produs en 't Venster stoppen om 12.00 uur.

In de Betuwe gaat het om Westeraam en Lyceum Elst. Ook de drie vestigingen van Het Rhedens in Rozendaal en Dieren sluiten om 12.00 uur. Van het Arentheem College gaan ook alle drie de vestigingen eerder dicht. Thomas a Kempis in Arnhem sluit na het vierde uur (12.35 uur), Titus Brandsma en Leerpark Presikhaaf om 13.00 uur. Het  OBC Bemmel sluit vanaf 11.55 uur. 'We wensen iedereen een veilig thuiskomen en veel plezier in de sneeuw!', schrijft de school op haar Facebook.

Busjes

Ook De Stijgbeugel in Arnhem, de school voor kinderen met gehoorproblemen, is vandaag al om 12.00 uur dichtgegaan. De school trekt leerlingen uit de verre omtrek. De busjes die de kinderen naar huis brengen konden zo eerder op pad gaan.

Het Dorenweerd College, de school voor voortgezet onderwijs in Doorwerth, is toch eerder dichtgegaan dan eerder gedacht. Vanochtend maakte rector Gabri Maessen bekend dat afgezien van het eerste uur alle lessen gewoon gegeven zouden worden. ,,Tenzij het weer erg slecht wordt." Later heeft Maessen inderdaad besloten de kinderen na het vijfde uur, dat is om 13.00 uur, naar huis te sturen.

Coulant

Ouders die hun kinderen eerder van school willen afhalen, mogen dat doen bij de 36 basisscholen van schoolbestuur De Basis Fluvius in Arnhem en Renkum. Dat heeft het bestuur bekendgemaakt. ,,We laten de lessen gewoon doorlopen, zoals altijd. Maar mochten ouders hun kinderen vanwege de sneeuw liever eerder ophalen, dan mogen ze dat. We zijn daar coulant in." Op andere basisscholen wordt vandaag gewoon de hele dag lesgegeven

Nijmegen

Het Citadel College in Nijmegen staakt de lessen vanaf 11.50 uur. Op het Kandinsky is dat 11.50 uur. De scholengroep Rijk van Nijmegen, waaronder het Kandinsky valt, regelt dat niet centraal maar laat dat aan de scholen zelf. Het Montessori College stuurt leerlingen om 10.30 uur naar huis, Het Canisius College doet dat om 12.10 uur. Ook leerlingen van het SSGN mogen eerder naar huis.

Leerlingen van het NSG mogen om 11.30 uur naar huis. De lessen zouden op die school al eerder stoppen vanwege rapportvergaderingen. 

Het Stedelijk Gymnasium stopt om 12.00 uur de lessen. Daar hadden zich vanochtend 168 kinderen afgemeld, de meesten vanwege het weer.

Rijk van Nijmegen

Het Kandinsky in Molenhoek sluit de deuren om 11.30 uur. ,,We hebben een regionale functie en veel leerlingen moeten een behoorlijk eind reizen", zegt directeur René Krechting van het Kandinsky. ,,Het kan niet zo zijn dat ze in de problemen komen als ze naar huis willen. Daarom hebben we de lessen ingekort en het rooster gewijzigd. Om half twaalf is de laatste les afgelopen zodat ze op tijd naar huis kunnen."

Het Montessori College in Groesbeek sluit al om 10.30 uur; de leerlingen van Notre Dame in Ubbergen mogen om 11.50 uur naar huis. Volgens Ed van Loon van Notre Dame is vanochtend driekwart van de leerlingen naar school gekomen. Deze school heeft leerlingen uit de polder, Nijmegen en een kwart komt uit de Betuwe. Sommige leerlingen moeten ruim een uur fietsen naar school. ,,De opkomst valt nog mee: we gaan geen sancties opleggen aan leerlingen die vanmorgen niet verschenen zijn hoor.''

Leerlingen van het Wijchense Maaswaal College mogen na het derde lesuur naar huis. 

Scholieren van het Pax Christi College in Druten worden vanaf 12.00 uur naar huis gestuurd. Ook de ouderavond komt maandagavond te vervallen en wordt verplaatst naar maandag 18 december. Dinsdag 12 december gaan de lessen én de ouderavond gewoon door volgens rooster.

Graafschap College

Het Graafschap College, met mbo-scholen in Groenlo en Doetinchem, sluit om 11.00 uur de deuren.

Ook leerlingen van het Metzo College, de middelbare school aan de Mariamontessoristraat in Doetinchem, zijn eerder vrij. Zij mogen om 13.30 uur naar huis. De geplande 10-minutengesprekken met ouders zijn uitgesteld vanwege de sneeuw.

Hetzelfde geldt voor Schaersvoorde, met locaties in Aalten en Winterswijk. Daar worden leerlingen om 14.00 uur naar huis gestuurd. En op het Marianum (Groenlo en Lichtenvoorde) mogen de leerlingen na het 4de lesuur (om 12.05 uur) naar huis. De presentaties van de profielwerkstukken, die voor maandagavond gepland stonden, worden verplaatst

Het Ludger College in Doetinchem stopte om om 12.10 uur met de lessen. Daardoor gingen ook de rapportvergaderingen niet door en zijn er vandaag geen lessen op de school aan de Vondelstraat. Leerlingen van het Ulenhof College (met ook een vestiging in Vorden) werden om 12.50 uur naar huis gestuurd.

De locaties van het Almende College gingen eveneens eerder dicht. De locatie Bluemers in Silvolde om 12.00 uur, de leerlingen van de Wesenthorst in Ulft hadden nog tot 13.10 uur les voor ze naar huis mochten.

Boxmeer en omstreken

Het Elzendaalcollege met locaties in Boxmeer en Gennep heeft zondag al aan hun leerlingen laten weten dat ze niet hoeven te komen.

Bij Metameer in Stevensbeek zijn bijna alle 2.200 leerlingen thuis gebleven deze maandag. Volgens directeur Berita Cornelissen zijn alle leerlingen zondag verwittigd via de website, Facebook en met een digitale brief. Cornelissen: ,,Een enkele leerling heeft dat bericht niet bereikt. Die leerlingen hebben we op school opgevangen en na contact met de ouders alsnog naar huis gestuurd. Dinsdag zal het misschien nog een beetje glad zijn maar dan gaan de lessen weer gewoon door.’’

Bij het Merletcollege met vestigingen in Cuijk, Grave en Mill zijn alle leerlingen deze maandag vrij na het vierde uur (12.10 uur). Zo geeft de school de leerlingen de gelegenheid om nog voor de verwachte sneeuw- en ijsongemakken thuis te komen.

Geldermalsen

In Geldermalsen sluit de Lingeborg eerder. Alle lessen na het derde uur (12.20 uur) vervallen.

Het Helicon in Geldermalsen is maandag gesloten vanwege het winterse weer. De mbo-instelling meldt dat vanwege het weeralarm alle lessen, intakes en oudergesprekken worden afgelast. Leerlingen worden geacht thuis te werken.

Ede

Het Marnix College in Ede stuurt leerlingen na het vijfde lesblok, om 12.50 uur, naar huis.

Hogeschool en ROC

De Hogeschool Arnhem en Nijmegen sluit alle locaties om 12.00 uur. Het ROC in Nijmegen en Boxmeer stuurt leerlingen ook eerder naar huis.  

Basisonderwijs

De leiding van basisschool De Heijenoordschool uit Arnhem heeft de ouders van de leerlingen laten weten dat ze hun kind eerder van school kunnen ophalen. 

De overige basisscholen in de regio blijven, voor zover bekend, gewoon open. Basisschoolleerlingen wonen immers over het algemeen in de buurt van de school.

Lees alles over de sneeuwval in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.