Voormalige Paasberg.
Volledig scherm
Voormalige Paasberg. © Erik van 't Hullenaar

Stichting Onderdak verrast gemeente Arnhem met plan voor Paasberg

ARNHEM - De snelheid waarmee de stichting Onderdak cliënten plaatst in het voormalige verzorgingshuis De Paasberg heeft de gemeente Arnhem verrast. Terwijl er al zes cliënten wonen, bespreekt gemeente pas deze week de plannen van Onderdak. 

De gemeente vindt dat de stichting Onderdak nu snel de bewoners van de wijken Paasberg en Geitenkamp ‘goed en zorgvuldig’ moet informeren.

Onderdak wil in het voormalige zorgcentrum ex-gedetineerden opvangen, en mensen die overlast veroorzaken of een zwervend bestaan leiden. Veel buurtbewoners reageerden afgelopen weekend furieus op de vergevorderde plannen van de stichting Onderdak. 

Tijdig en zorgvuldig

Quote

In dat opzicht heeft de snelheid nu ons wel verrast

Gemeente Arnhem

,,Zodra wij weten dat een instelling die zorg verleent aan kwetsbare inwoners zich ergens wil vestigen, adviseren wij hen om daar tijdig en zorgvuldig met de buurt te communiceren. Dan heb je het zowel over de Paasberg als de Geitenkamp, aangezien deze locatie daar precies tussen ligt”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Maar ook de gemeente zelf zegt nauwelijks op de hoogte te zijn van de plannen. Onderdak heeft de gemeente wel geïnformeerd over het voornemen, maar de uitnodiging voor een gesprek is deze week.

,,In dat opzicht heeft de snelheid nu ons wel verrast. Het voormalige verzorgingshuis heeft al wel een maatschappelijke bestemming. We kennen de plannen nog niet in detail, daarover worden we deze week bijgepraat, maar in principe is het wel mogelijk dat zorginstellingen hier zorg verlenen. Dat past binnen de bestemming”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Sneller dan verwacht

Bjorn Drent van Onder1Dak Beheer, die de Paasbergflat huurt voor de stichting Onderdak, zegt dat er sinds november 2018 al gesprekken zijn met de gemeente over De Paasberg.

,,Halverwege april hebben we het huurcontract ondertekend. Dat ging sneller dan we hadden verwacht, maar we hebben de gemeente wel op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen”, aldus Drent.

Hij zegt dat de zorg in het pand op de Paasberg past binnen de maatschappelijke bestemming. ,,We hebben wat aanpassingen moeten doen zodat het pand aan de veiligheidseisen zoals de brandveiligheid voldoet. De omgevingsdienst ODRA heeft vrijdag gecontroleerd. Dat gebeurt allemaal volgens de juiste procedures.”

PvdA en SP

Inmiddels hebben de fracties van de PvdA en de SP raadsvragen gesteld. ,,Weer is er onrust omdat de informatieverstrekking onvoldoende was. Is dat nu zo moeilijk?”, vraagt Ria de Vries (PvdA) zich af. 

De stichting Onderdak zegt wel alles gedaan te hebben om de buurt zo goed mogelijk te informeren. ,,En er komen nog informatiebijeenkomsten en inloopdagen, zodat mensen zien wat we hier op De Paasberg gaan doen”, zegt directeur Jacco Postma.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.