Volledig scherm
Nick Twaalfhoven werkt met de spuitbus Johnny Cash bij op de vloer van zijn winkel. © Gerard Burgers

Stockhaven in Arnhem lardeert de Jansbeek met kunst

ARNHEM - Arnhem heeft er een nieuwe kunstenaarsenclave bij: Stockhaven aan de Broerenstraat bij de Sint Jansbeek. Met een knipoog naar de Stokvishal, de befaamde concertzaal in een oud fabriekspand uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. 

Blikvanger van Stockhaven is een auto in de etalage van expositieruimte Circa Dit. Die maakt deel uit van een garage sale van jonge kunstenaars. ,,Mijn auto is mijn mobiele expositieruimte'', vertelt Rosalie van Oorschot. ,,Ik verkoop kunst vanuit de achterbak.''

Shotjes tequila

De kunstenaars maken een feestje van de openingsdag deze zaterdag. Mot Collectief komt 's avonds met een evenement met muziek. Vrijdag deden ze al een duit in het zakje bij de theater acts rond de nieuwe beek. Matthieu Reijnhoudt treft voorbereidingen voor het schenken van shotjes tequila vanaf zijn vouwfiets. Verderop staat een koelkast klaar voor de verkoop van diepvrieskleding. Op een rekje hangen huishoudhandschoenen met een bijzondere print.

Fotorollletjes

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Matthieu Reijnhoudt treft voorbereidingen voor het schenken van shotjes tequila vanaf zijn vouwfiets. © Gerard Burgers

Iedere winkel heeft zijn eigen sfeer. Bij Analoog Studio Arnhem staat de bezoeker plots in een huiskamer met ouderwets tapijt tussen de camera's van ver voor het digitale tijdperk. Hier wordt het ouderwetse fotorolletje nog gekoesterd en geëxperimenteerd met vreemde effecten van de chemie. Het moet een broedplek worden van de vergeten techniek, met workshops voor de liefhebbers.

Marian van der Noordt kondigt een plek aan waar ze samen voor een 'doorlopend minifestival' zullen zorgen. Theater Henk in de winkelplint gaat daar zeker een rol in spelen. Dit alles in ieder geval tot juni, want dan beslist ontwikkelaar Stadswaarde wat er gaat gebeuren met het oude flatcomplex. 

Voor de mannen van Code Rood, een kunstenaarscollectief afkomstig van Buitenplaats Koningsweg, is het even wennen in de stadsdrukte. Ze vertellen  geheimzinnig over performances waarmee ze de straat op zullen gaan. ,,Kunst naar buiten brengen, daar houden we van'', benadrukt Jeroen Glas. Ze grinniken als ze horen dat er nog weinig toiletten zijn. ,,De beek is in de buurt.'' 

Cash met Twaalfhoven

Nick Twaalfhoven werkt nog even Johnny Cash bij op de vloer van zijn zaak. Hij heeft zijn plek aan de Sonsbeeksingel ingeruild voor de Broerenstraat aan de beek. De hoofden van Herman Brood, Jim Morisson en Elvis Presley spatten van zijn doeken. Theo Cornelissen is druk bezig om zijn interieurstukken uit de jaren vijftig in de kelder uit te stallen. ,,Dat was de laatste periode dat mensen nog fantasievolle producten maakten'', mijmert hij. 

Quote

We zijn eigenlijk een zooitje ongeregeld

De nostalgie klotst verder over de klippen als Cornelissen begint te mijmeren over de optredens van beroemde popartiesten in de Stokvishal, op de plek waar nu de Rozetgarage staat. In de volgende winkel valt Els Bugter hem bij. ,,De Stokvishal was strak geregisseerd anarchisme.'' Stockhaven moet dat ook gaan krijgen. 

Kenny van Hummel

,,We zijn eigenlijk een zooitje ongeregeld'', zegt ze lachend, terwijl ze vertelt over de hennepkleding die ze hier vanaf januari zal tonen. ,,We zitten in de frontlinie van alle nieuwe ontwikkelingen.'' Ze wijst op een hanger in de muur van een zadel dat in de hoorns van een hert lijkt te zijn veranderd. ,,Wat eraan hangt, is de fiets van wielrenner Kenny van Hummel. Die is niet te koop, maar er zit wel een heerlijk verhaal achter.''

Meneer Boymans

Stockhaven maakt deel uit van 8 pop-up initiatieven in het stadshart in panden die de Stichting Leniging Ateliernood Arnhem SLAK in beheer heeft. In de Broerenstraat gaat het ook nog om het Podium voor Hedendaagse Kunst B53 op nummer 53. Verderop in de stad, in de Klarestraat 27A, opent kinderboekenschrijfster en illustratrice Yvonne Jagtenberg vandaag de pop-up store 'Meneer Boymans'. Ze signeert en presenteert het tweede deel van 'Hondje de enige echte' vandaag om 12.00 uur.

Volledig scherm
Els Bugter hangt de fiets van Kenny van Hummel recht. Het hangt op het gewei van een zadel en fietsstuur van Jasper Bugter. © Gerard Burgers
Volledig scherm
Laura de Vogel, Arnhem en Rosalie van Oorschot bekijken de vaandels in Circa Dit. © Gerard Burgers

-

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.