Volledig scherm
Initiatiefnemer Jan van Beckhoven presenteerde vol trots ‘zijn’ waterstofbus. foto archief Maarten Sprangh © Maarten Sprangh

Streep door waterstofbus tussen Apeldoorn en Arnhem

ARNHEM/ APELDOORN - Subsidie uit Den Haag ligt al jaren klaar, en dit jaar zouden er dan toch echt vier waterstofbussen gaan rijden tussen Arnhem en Apeldoorn. Maar de provincie Gelderland zette er vorige week onverwacht een streep door. Het plan is financieel onverantwoord, vindt de provincie.

Het is een zware tegenvaller voor de bedrijven die met de waterstofbussen wilden gaan rijden. ,,Doodzonde’’, zegt Apeldoorner Jan van Beckhoven van het waterstofbedrijf Hymove. ,,Een tegenvaller’’, erkent een woordvoerster van de provincie. ,,Maar tegenvallers zijn ook lessen. Duurzaamheid is belangrijk, maar het openbaar vervoer moet ook betrouwbaar en betaalbaar zijn.’’

Tankstations

Al eerder waren er proefprojecten met waterstofbussen in Gelderland. Die leken een vervolg te krijgen toen het ministerie 850.000 euro beschikbaar stelde. De provincie wilde dat uitgeven aan een proef tussen Arnhem en Apeldoorn. De proef liep echter vertraging op omdat er geen waterstoftankstation in de buurt meer was. De bussen zouden in Helmond moeten tanken.

Inmiddels is er een tankstation in Arnhem en is busbedrijf Syntus er klaar voor. Maar de provincie is niet akkoord met de voorwaarden: een contract voor twaalf jaar met het tankstation en overname van de waterstofbussen na 2020 als het contract van Syntus afloopt.

Van Beckhoven stuurde gistermiddag een brandbrief aan Provinciale Staten in de hoop dat zij ingrijpen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.