Volledig scherm
PREMIUM
De 380 kV-hoogspanningsleiding Doetinchem-Wesel op het punt waar deze de grens met Duitsland passeert. © TenneT/Chris Pennarts

'Stroomsnelweg', voor als het in Polen waait

ARNHEM - Gelderland is een snelweg rijker. Geen gewone snelweg, waar auto's overheen scheuren. Nee, een stroomsnelweg die er voor zorgt dat opgewekte energie moeiteloos van Nederland naar Polen gaat en weer terug. 

Volledig scherm
Ben Voorhorst is een van de drie topmensen bij TenneT. Hij gaat over de techniek. © Gerard Burgers

Wie wel eens door de zuidelijke Achterhoek rijdt, kan haar niet gemist hebben: de nieuwe hoogspanningslijn van Doetinchem naar het Duitse Wesel. Met haar tot 70 meter hoge, dubbele masten is de leiding van kilometers afstand zichtbaar.

Door de lijn loopt stroom met een spanning van 380.000 volt. Dat is de hoogste spanning die we in Nederland kennen. De lijn Doetinchem-Wesel is de vierde hoogspanningsleiding tussen Nederland en Duitsland van deze soort. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Politieke kopstukken laten zich zien op Arnhemse Markt voor lijsttrekkersdebat NOS: ‘Jesse Klaver!’
    video

    Politieke kopstukken laten zich zien op Arnhemse Markt voor lijsttrek­kers­de­bat NOS: ‘Jesse Klaver!’

    ARNHEM - Het bleef een lange tijd onzeker of politieke kopstukken als Mark Rutte en Lodewijk Asscher naar Arnhem zouden komen voor het landelijke lijsttrekkersdebat van de NOS. Dat vanwege de schietpartij in een tram in Utrecht waarbij maandag meerdere doden en gewonden vielen. Eén voor één druppelden de politici dinsdagavond toch het provinciehuis binnen voor de laatste grote krachtmeting voor de Provinciale Statenverkiezingen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.