Volledig scherm
Directeur Hans Verbugt (r) van Musis en Stadstheater in de verbouwde Muzenzaal. © Rolf Hensel

Subsidie Musis en Stadstheater tijdelijk gestopt in afwachting van nieuw bedrijfsplan

ARNHEM - Musis en Stadstheater Arnhem hebben diep in de reserves getast om tekorten over 2016 en 2017 op te vangen. In afwachting van een nieuw plan voor de culturele instellingen heeft de gemeente de subsidie tijdelijk bevroren.

Volgens directeur Hans Verbugt is het negatief resultaat over 2016 zo'n vier ton. De eindbalans over 2017 moet nog worden opgemaakt, maar zijn verwachting is dat het in dezelfde orde van grootte zal zijn. De tekorten werden overigens wel al verwacht. Zo konden door een verbouwing de zalen van Musis lange tijd niet worden gebruikt, wat de inkomsten drukte. 

Tevoren was afgesproken dat de stichting tekorten zou opvangen binnen haar eigen vermogen. De buffer is ook bedoeld om onvoorziene kosten vanwege nieuwbouw en de verzelfstandiging van de instellingen op te vangen. 

Vertrouwen in goede afloop

Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben er vertrouwen in dat het goed komt. Ze wijzen onder meer op het gereedkomen van Musis, dat nu al meer bezoekers trekt. Toch wil het lokaal bestuur een actueel inzicht in de te varen koers van Musis en Stadstheater. 

Nieuw plan

Aan Verbugt is gevraagd met een vernieuwd bedrijfsplan te komen waarin hij aangeeft hoe de concertzaal en het theater de komende vier jaar gaan programmeren en geld verdienen. In afwachting daarvan wordt de subsidie voor 2018 van 6,7 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen euro voor huur van de gebouwen, nog even vastgehouden. 

Voor de eerste maanden heeft de stichting overigens wel subsidie gekregen om de continuïteit te waarborgen, de rest volgt als het geactualiseerde bedrijfsplan er ligt en de gemeente er zich in kan vinden. Dat plan moet voor 1 april klaar zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.