Volledig scherm
Peter van der Eijk helpt een klant in zijn optiekzaak in winkelcentrum Rijkerswoerd. © Gerard Burgers

Supermarkt in Arnhem langer open op zondag

ARNHEM - Supermarkten in Arnhem hebben concrete plannen om op zondag eerder open te gaan, nu de gemeente die mogelijkheid biedt. 

Albert Heijn in Schuytgraaf onderzoekt of de supermarkt al zondagochtend open kan, de Jumbo-vestigingen in De Laar-Oost en Monnikenhuizen gaan het doen.

De gemeenteraad stemde onlangs in meerderheid in met het voorstel de openingstijden vrij te geven. In de praktijk komt het er op neer dat winkels zeven dagen in de week, van zes uur 's ochtends tot tien uur 's avonds, open mogen zijn, ook op feestdagen. 

Kansen

Quote

De aanvoer moet wel op orde zijn

Theo Driessen, AH Schuytgraaf

Rondvraag onder winkeliers leert dat de meeste zaken de kat uit de boom kijken. Wel overheerst bij ondernemers vreugde dat de gemeente zich niet meer met hun zaken bemoeit. Met name de supermarkten en de bouwmarkten zien kansen op zondag nog wat eerder open te gaan. 

Eigenaar Michael Janssen van de Jumbo-winkels in De Laar-Oost en aan de Rosendaalseweg verwacht na de Pasen de winkel ook op zondag vanaf acht uur 's morgens te gaan openen en om negen uur 's avonds te sluiten, zoals dat op de andere dagen al het geval is. ,,Wij deden dat altijd al, ook op feestdagen, totdat de gemeente strenger ging handhaven.''

Nu de teugels worden gevierd, gaat Janssen de zaak zo organiseren dat zijn klanten ook op zondagochtend boodschappen kunnen doen en een vers broodje kunnen kopen. ,,We praten ook met de collega-supermarkten over wat het nieuwe beleid in de praktijk voor ons betekent.''

Eigenaar Theo Driessen van de Albert Heijn in Schuytgraaf onderzoekt of het logistiek mogelijk is om 's zondags ook eerder open te gaan. ,,We kunnen rustig een paar uur eerder de deur openen en later sluiten, maar dan moet wel de aanvoer op orde zijn.''

Vers

Van de zelfstandige bakkers laat Koenen in de Steenstraat weten al heel lang op zondagochtend open te willen. ,,Vanaf het middaguur heeft geen zin, maar als we door de verruiming  nu 's ochtends vers brood kunnen leveren, wordt het anders'', zegt medewerker Eva de Batz.

Opticiën Peter van der Eijk ziet door de verruiming zijn praktijk gelegaliseerd om ook na 17.30 uur klanten te ontvangen in zijn zaak in winkelcentrum Rijkerswoerd. ,,Normaal ben ik van 9.30 tot 17.30 uur geopend, maar ik heb geregeld mensen die zeggen: dat red ik niet.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.