Volledig scherm
Het Raadhuisplein in Oosterbeek is nu een parkeerplein. © Rolf Hensel

Supers in Oosterbeek willen alledrie groter

OOSTERBEEK - Alle drie de supermarkten in Oosterbeek – Albert Heijn, Coop en Aldi – hebben bij de gemeente Renkum aangeklopt omdat ze meer ruimte nodig hebben. Het zijn relatief kleine winkels. ,,En daarom willen we hen ter wille zijn’’, zegt wethouder Jasper Verstand. 

,,We hebben bedacht dat het goed is dat er een integrale visie op het centrum komt. Daarvoor hebben we BRO ingeschakeld. Die supermarkten willen iets. Kunnen we dat dan niet combineren met het versterken van het centrum? De supermarkten kunnen dan de kosten dragen.’’

Er zijn nog weinig lege plekken in het centrum, waardoor BRO met het Raadhuisplein kwam als plek voor een nieuwe supermarkt. Verstand legde de visie van BRO vorige week voor aan de Renkumse gemeenteraad. Daar kreeg hij de wind van voren. Jaren terug kwam een bureau ook al met een plan van een supermarkt op het Raadhuisplein. Daartegen kwam Oosterbeek massaal in opstand. ,,Oude wijn in nieuwe zakken’’, noemen gemeenteraadsleden het plan.

'Parkeerplaatsen nodig'

Ook het winkelend publiek en ondernemers zijn niet te spreken over bebouwing op het Raadhuisplein. ,,Moeten de wensen van een supermarkt ten koste gaan van de andere ondernemers in het dorp? Als er iets te doen is op het plein dan scheelt ons dat zeker 30 tot 40 procent omzet. We hebben de parkeerplaatsen hard nodig’’, zegt schoenmaker Cor Schuiling. 

 ,,Maar de visie behelst meer dan alleen verhuizing van een supermarkt’’, zegt Verstand. Oosterbeek heeft een leuk centrum, stelt hij. ,,Samen met ondernemers en pandeigenaren wil ik kijken hoe het nog beter kan. Als er te veel nadelen kleven aan een supermarkt op het Raadhuisplein, dan doen we dat niet.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.