Volledig scherm
Swapfietsers doorkruisen hun stad. © Swapfiets

Swapfiets moet Arnhem veroveren

ARNHEM - Vrolijk gekleurde fietsen met een blauwe voorband. Als het aan Swapfiets ligt, zijn die straks niet meer uit het Arnhemse straatbeeld weg te denken. De formule, waarbij voor een vast bedrag per maand een fiets wordt gehuurd, blijkt in vrijwel alle grote steden in het land succesvol. Vanaf 1 december kunnen ook Arnhemmers een dergelijke rijwiel gaan huren. 

Twee jaar geleden introduceerden drie Delftse studenten het abonnement op het simpele rijwiel met terugtraprem. Voor 15 euro per maand heeft de klant hem in huis. Studenten betalen 12 euro. Bij een lekke band of andere problemen belooft Swapfiets binnen 12 uur je fiets ter plaatse te repareren.  Mocht de schade niet snel te repareren zijn, dan wordt het rijwiel 'geswapt', ingeruild, voor een nieuwe. 

Klein lettertjes

Er zijn wel de nodige kleine lettertjes. Fiets gestolen? Dat kost je 40 euro, eigen risico. Stond hij niet dubbel op slot en aan iets vastgemaakt, dan geldt een nalatigheidsboete van 60 euro. Verlies je de sleutel, dan moet je een nieuwe aanvragen bij Swapfiets. Kosten: 15 euro. Een kopie van de sleutel maken mag niet.

Ambities

Tien grote steden gingen de Gelderse hoofdstad voor, waaronder Nijmegen. Daar rijden nu zo'n 1.600 mensen op een Swapfiets. Steven Uitentuis, managing director van het bedrijf, vertelt in Arnhem te beginnen met een paar honderd fietsen. ,,Dat moeten er uiteindelijk twee- tot drieduizend worden."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.