Volledig scherm
Gebak bij de presentatie van de Stichting TaalOase © Harry van der Ploeg

TaalOase in Arnhem in de lift met taalles voor migranten

ARNHEM De Stichting TaalOase in Arnhem hoopt dit jaar geld binnen te slepen om de cursussen voor vrouwen in de Nederlandse taal te kunnen voortzetten. ,,We hebben nu een groep van 50 deelnemers van zo'n 24 nationaliteiten'', vertelt Rini van der Leur van de pas opgerichte stichting. ,,Het gaat om mensen uit alle delen van de wereld. Niet alleen uit Arabische landen maar ook mensen uit Afrika, het voormalige Oostblok en Zuid-Amerika.''

TaalOase is als een fenix uit de as herrezen. Een paar jaar geleden leek het er nog op dat de organisatie zou verdwijnen, als gevolg van het intrekken van de subsidie via welzijnsorganisatie Rijnstad. Vrijwilligers en cursisten kwamen in actie  om TaalOase te redden. De vrouwen schreven brieven aan de gemeenteraad. Uiteindelijk kwam er geld binnen via de gemeentelijke subsudieregeling Burgerkracht om TaalOase voort te zetten.

Gebak

Er is deze week een  stichting opgericht om voor de toekomst subsidiegelden te kunnen aanvragen. Dat is door de vrouwen gevierd met gebak in wijkcentrum De Nieuwe Hommel in Sint Marten, waar de docenten de taallessen geven. 

Quote

Wij bieden taalles op maat aan voor vrouwen die op een of andere manier niet geslaagd zijn bij de grote ROC's.

Rinie van der Leur, TaalOase

Voorzitter Jelle Engelen van de stichting noemt het 'een grote uitdaging' om ook dit jaar met TaalOase door te kunnen gaan. Ze  benadrukt dat TaalOase een bijzondere plaats inneemt tussen de instellingen die taalcursussen verzorgen.  Van der Leur legt uit: ,,Wij zijn het vangnet voor het reguliere onderwijs. Wij bieden les op maat aan voor vrouwen die op een of andere manier niet geslaagd zijn bij de grote ROC's. Dat kan te maken hebben met het feit dat ze te weinig ervaring hebben met schoolklassen of dat ze moeite hebben met les in grote groepen. Bij vluchtelingen kunnen traumatische ervaringen uit het verleden ervoor zorgen dat ze zich slecht kunnen concentreren. Ook kan het te maken hebben met de situatie in het gezin of de culturele achtergrond.''

Laaggeletterden

Engelen benadrukt dat TaalOase de komende tijd aan de slag gaat om laaggeletterden te benaderen voor taalles. ,,Dat is een hele grote groep.'' Twee deelnemers zijn inmiddels zo ver gevorderd dat ze les geven aan anderen.  ,,Zo stimuleren we elkaar."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.