Volledig scherm
© Thinkstock

Tbs-eis voor 19-jarige verdachte van straatroof Arnhem

ARNHEM - De 19-jarige Jesse P. uit Ermelo moet, als het aan de officier van justitie ligt, opgenomen worden in een tbs-kliniek. De 19-jarige is aangeklaagd voor het beroven van een 36-jarige Arnhemmer bij een pinautomaat op het Gele Rijdersplein in Arnhem. De verdachte kampt met verslavingen, een persoonlijkheidsstoornis en is al vaker in aanraking met justitie gekomen. Maandag was de strafzaak.

In de nacht van 13 februari 2016 werd een 36-jarige Arnhemmer bij een pinautomaat op het Gele Rijdersplein door twee mannen op brute wijze beroofd. Eén van hen zou de 19-jarige Jesse P. uit Ermelo zijn.

Mes
Op de politiebeelden van die nacht is te zien hoe het slachtoffer zich in eerste instantie verweert tegen zijn belagers. Hij weigert zijn pinpas en geld af te staan, waarna een handgemeen ontstaat. Een van de belagers, met capuchon over zijn gezicht getrokken en daardoor deels onherkenbaar, steekt vervolgens met een mes in de nek van de Arnhemmer. De twee vluchten met het geld en de pinpas en de Arnhemmer blijft zwaargewond achter.

Herkenning
De moeder van P. herkende de kleding, schoenen en houding van haar zoon op politiebeelden die enkele weken na het incident op televisie werden uitgezonden. Ze lichtte de politie in, waarna P. werd aangehouden. Later kwam ze terug op die verklaring. Ze heeft inmiddels haar zoon gesproken en die ontkent in alle toonaarden. En hij liegt nooit, zo vertelt de moeder aan de politie.

Voor de strafrechter ontkent P. wederom: „Ik was het niet. Ik vind het heel vervelend voor het slachtoffer, heftig ook. Maar ik heb het niet gedaan.” Waar hij die avond wel was, kon hij niet zeggen. „Ik weet het niet meer. Maar in Arnhem kom ik amper, heb daar weinig te zoeken.”

Nauwkeurig
Volgens de officier van justitie laten de camerabeelden geen ruimte voor twijfel: „Moeders’ herkenning is gedetailleerd en nauwkeurig. Later krabbelt ze terug, maar dat doet ze louter op basis van gevoelsmatige argumenten. De eerdere verklaring ontkracht ze daarmee niet.”

Persoonlijkheidsstoornis
P. kampt met verslavingen, een persoonlijkheidsstoornis en is al vaker met justitie in aanraking gekomen. De officier van justitie wil daarom dat in eerste instantie wordt gekeken of P. in aanmerking komt voor opname in een tbs-kliniek. Als de rechter dat verzoek afwijst, eist hij een celstraf van drie en een half jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.