Volledig scherm
Trolleylijn 2 op de Hoogkamp in Arnhem. © Marc Pluim

'Te weinig passagiers in Lijn 2 naar Hoogkamp'

ARNHEM - Er zitten te weinig passagiers in de bussen van trolleylijn 2 naar de Hoogkamp in Arnhem om een achttien meter lange trolleybus te rechtvaardigen. Daarom wil vervoerder Breng op de lijn graag met kleinere voertuigen gaan rijden, zegt een woordvoerder.

De trolleybussen die nu nog worden ingezet op de Hoogkamp wil Breng gebruiken om ook in de avonduren door te rijden naar De Laar-West. ,,Nu moeten mensen die na half negen 's avonds naar De Laar willen, omrijden met Lijn 4. Dat vinden wij een onwenselijke situatie. We geven de voorkeur aan volwaardige trolleylijnen’’, aldus Breng. 

Gas

De vervoerder heeft uit efficiency-overwegingen twee soorten bussen in het wagenpark: veertig gelede trolleys van achttien meter lang en een veertigtal bussen op groen gas van twaalf meter. Dat is de reden dat de voor de Hoogkamp te grote trolley in de ogen van Breng beter kan worden vervangen door een bus op gas.

De fractie van D66 in de Arnhemse gemeenteraad heeft de alarmklok geluid over het voorstel van Breng. Raadslid Maarten Venhoek maakt zich zorgen:  ,,Nog geen tien jaar geleden hebben we voor ruim een half miljoen geïnvesteerd om de trolley op Lijn 2 te behouden. Gooien we dat geld, het milieu en de rust in de wijk nu overboord?”

Miljoen

Alleen voor de Hoogkamp een kleinere trolley aanschaffen is niet efficiënt, betoogt de woordvoerder van Breng. ,,Die kan dan alleen op die lijn worden ingezet.’’ Om over de aanschafkosten maar te zwijgen. ,,We hebben er al een tijd geen meer gekocht, maar als ik zeg dat een gelede trolleybus meer dan een miljoen euro kost, lijkt me wel duidelijk waarom we niet zomaar een kleinere trolleybus kopen.’’

Hij benadrukt dat vooralsnog alleen nog maar sprake is van een voorstel van Breng aan de provincie Gelderland, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de provincie. ,,Voordat er een besluit over wordt genomen, worden alle betrokken partijen nog gehoord. Ook de gemeente Arnhem.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.