Volledig scherm
Waterlinzen. © Erik van 't Hullenaar

Tonnen steun voor innovatieve ondernemers

ARNHEM - Hybride aardappels, maar ook waterlinzen als eiwitbron voor de toekomst: acht projecten in Oost-Nederland ontvangen een bijdrage uit het Europees subsidieprogramma OP Oost 2014-2020. 

In dat programma werken de EU, het Rijk en provincies Gelderland en Overijssel samen aan een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. De acht projecten ontvangen in totaal ruim 4 miljoen euro subsidie. Samen met de eigen bijdragen van de bedrijven is dit een investering van ruim 10,5 miljoen in de economie in Gelderland en Overijssel. 

Een project waarbij aardappels geteeld worden uit zaden in plaats van uit pootaardappelen is een initiatief van vijf Gelderse bedrijven waaronder Solynta uit Wageningen. Zij ontvangen een subsidie van 2 miljoen euro en dragen zelf 3 miljoen euro bij.

Waterlinzen

Een consortium van acht partijen waaronder de WUR zet een keten op voor een nieuwe plantaardige eiwitbron: waterlinzen. Met een eiwitgehalte na raffinage tot meer dan 75 procent worden waterlinzen gezien als dé eiwitbron van de toekomst. Het consortium krijgt een subsidie van 735.000 euro en draagt zelf 1,1 miljoen euro bij.

Bluetooth

Een subsidie van 180 mille gaat naar het consortium Bluetemp, dat een slikbare capsule ontwikkelt waarmee kerntemperatuur gemeten kan worden zonder extra apparatuur op het lichaam van de gebruiker. Via bluetooth worden gegevens direct verzonden vanuit het menselijk lichaam naar een mobiel apparaat.

Een bedrag van 6 ton gaat naar een consortium waarin ook het Radboud in Nijmegen deelneemt, voor een project rond snellere validatie in de operatiekamers.

SoundEnergy B.V. uit Twente ontvangt 178 mille voor de ontwikkeling van een marktrijp product rond thermo-akoestisch koelen. En 158 mille gaat naar een Twents consortium dat werkt aan een innovatief systeem om sporters, op wetenschappelijke wijze, passend advies voor blessure beperkende sportschoenen te geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.