Volledig scherm
Gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel van de gemeente Arnhem © linkedin

Topambtenaar Arnhem verder onder vuur: omstreden reis Saoedi-Arabië door derden betaald

ARNHEM - De hoogste ambtenaar van Arnhem liet een omstreden reis naar een congres in Saoedi-Arabie betalen door derden. Daarmee overtrad gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel de gedragscode van de gemeente Arnhem. Die schrijft voor dat dienstreizen van ambtenaren altijd betaald moeten worden door de gemeente zelf. 

SP-fractieleider Gerrie Elfrink heeft opheldering gevraagd aan burgemeester en wethouders.  Hij heeft de kwestie ook gemeld bij commissaris van de koning John Berends, omdat het hier om een integriteitskwestie gaat. 

Van Wuijtswinkel schreef zelf aan de SP’er dat de gemeente Arnhem de kosten voor zijn bezoek aan het congres Putting Citizens First in de Saudische hoofdstad Riyad niet hoefde te betalen. ‘Sprekers zijn vrijgesteld van reis- en verblijfkosten. Zit geen Arnhems geld in’, schreef hij. In de gedragscode staat echter als voorschrift voor ambtenaren: ‘U reist niet op kosten van derden'. 

Ernst en Young was hoofdsponsor, gastland betaalde de verblijfsplaats

Onduidelijk is wie de kosten wel betaald heeft. Van Wuijtswinkel wijst er in zijn appje op dat het internationaal opererende accountantskantoor Ernst & Young de hoofdsponsor is van het congres. Hij schrijft ook dat hij er vanuit gaat dat het gastland 'de venue-plek’ regelde. 

Van Wuijtswinkel stuurt als gemeentesecretaris het ambtenarenapparaat van Arnhem aan. In de afgelopen week stelden ook D66, GroenLinks en de AOP al kritische vragen over het bezoek van Van Wuijtswinkel aan Saoedi-Arabie. Zij vinden dat de gemeentesecretaris niet naar het congres had moeten gaan, omdat de Saudi’s op grote schaal de mensenrechten schenden. De drie partijen wezen daarbij op de betrokkenheid van het bewind bij de moord op journalist Khashoggi en de rol van het land bij de oorlog in Jemen. Het kabinet zegde eind vorig jaar bezoeken van de ministers Hoekstra en Kaag af, uit protest tegen die zaken. De drie partijen vinden het vreemd dat de Arnhemse topambtenaar zich niet bij dat kabinetsbeleid heeft aangesloten.

Zelf zeer enthousiast

De gemeente Arnhem zegt inhoudelijk nog niet te kunnen reageren op de kwestie.  De gemeente laat zaterdagavond tegenover De Gelderlander wel weten dat het college zijn best doet om alle vragen uit de raad zo snel mogelijk te beantwoorden.  Van Wuijtswinkel zelf reageerde tot dusver niet op de vraag van deze krant om zijn bezoek toe te lichten. Hij uitte zich op zijn LinkedIn-pagina zeer enthousiast over het congres, waar hij als ‘citymanager’ van Arnhem het woord voerde. Hij lichtte daarin toe hoe Arnhem met het programma Van Wijken Weten probeert de burger op de eerste plaats te zetten. 

Elfrink wil van burgemeester en wethouders weten of Van Wuijtswinkel toestemming voor zijn reis heeft gevraagd, en gekregen. Ook vraagt hij of de gemeentesecretaris vaker reizen op kosten van derden heeft gemaakt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.