Topdrukte bij klimcentrum Rijnboulder

VideoARNHEM – Als de openingsdag maatgevend is voor de toekomst, dan komt het wel goed met Rijnboulder in Arnhem, de grootste boulderklimhal van Nederland. Zondag rond het middaguur, twee uur na de feestelijke start, kon je er over de hoofden lopen. Al was er altijd wel een plekje op een van de vele wanden vrij om je een weg omhoog te banen.

Boulderen is klimmen zonder touwen en zekeringen. Beoefenaars klauteren met behulp van hand- en voetgrepen enkele meters omhoog en laten zich vervolgens weer vallen op de dikke matten die daar speciaal voor zijn neergelegd. Het is een snel groeiende sport in Nederland. Boulderhallen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Passie

,,Maar wel vaak als onderdeel van bestaande klimhallen. Zo groot als het hier is, heb ik nog niet eerder in Nederland gezien”, zei Marjolijn Schoemans (37) uit Utrecht, nadat ze haar klimvaardigheden op diverse routes met succes had geshowd.

Klimmen is al jaren haar passie, in binnen- en buitenland. ,,Het boulderen doe ik er een beetje bij, voor de techniek en kracht. Boulderen is heel kort en explosief. Tegelijk lukt het niet zonder een goede techniek. Je moet goed op je voeten staan en je evenwicht kunnen verplaatsen. De lol van boulderen is de puzzel die je elke keer moet maken om boven te komen. Soms vind je zelf de oplossing. Soms helpt het als je even afkijkt.”

Ze gaat vaker de reis naar de voormalige Rijnhal in Arnhem maken, belooft ze. ,,Absoluut. Deze hal is echt groot.”

Pizzabar

Op de openingsdag waren alleen de wanden op de eerste verdieping toegankelijk. Aan de wanden op de begane grond wordt nog gewerkt door eigenaar Mountain Network. Van de inpandige pizzabar en grand café La Rocca konden bezoekers al wel gebruik maken. Rond het middaguur waren zondag de meeste tafeltjes bezet.

Nieuwe boulderhal in de voormalige Rijnhal.
Volledig scherm
Nieuwe boulderhal in de voormalige Rijnhal. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.