Volledig scherm
Bestuurslid Michel Ronden (rechts) en René Smit van de politie Groningen. © PR

Uit Arnhem gestolen Duits seinpistool uit WOII in Groningen teruggevonden

ARNHEM/ GRONINGEN - Het Duitse seinpistool uit de Tweede Wereldoorlog dat iets meer dan een jaar geleden werd gestolen uit Museum vliegbasis Deelen, is teruggevonden in Groningen. Het dubbelloops pistool werd vorig jaar juni ontvreemd uit een vitrine in het museum.

De Groningse politie bezorgde het pistool gisteren terug bij het Arnhemse oorlogsmuseum, zo meldt In de Buurt.

Agenten in Groningen stuitten op het wapen toen zij een auto doorzochten, waarvan inzittenden verdacht werden van drugsbezit. Aan de hand van het nummer op het wapen – elk legaal vuurwapen in Nederland heeft dat – ontdekte de politie dat het vuurwapen toebehoort tot het Museum vliegbasis Deelen.

Klaarlichte dag

Het wapen was vorig jaar op klaarlichte dag gestolen uit een vitrine . De dader brak het slot van de vitrine uit het museum aan de Delenseweg. Omdat deze bewuste plek in het museum buiten het zicht van de beveiligingscamera’s is, hadden medewerkers pas later door dat het pistool weg was.

Het gaat om een in 1944 gemaakt dubbelloops seinpistool van de Duitse Lufwaffe dat tijdens de oorlog werd gebruikt. Het pistool is in uitzonderlijke staat, ondanks de lichte beschadigingen die nu op het voorwerp zijn ontdekt en die zijn ontstaan na de diefstal.

Volledig scherm
© Museum Vliegbasis Deelen

Aanhouding

Er is een persoon aangehouden die verdacht wordt van de diefstal en/of heling van het wapen. Deze persoon is de eigenaar van de auto waarin het seinpistool is gevonden.

Het is nog onbekend wanneer het Duitse seinpistool weer wordt tentoongesteld in het museum.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.