Volledig scherm
Martijn van Butselaar © DG

Van Butselaar weg bij SP Arnhem

ARNHEM De Arnhemse SP'er Martijn van Butselaar, bij de verkiezingen op plek 8 op de lijst, verlaat zijn partij. Hij is het niet eens met de 'gekleurde evaluatie van de enorme verkiezingsnederlaag' door het partijbestuur en partijleider Gerrie Elfrink. ,,Een aantal zaken is niet meegenomen", zegt hij.

Van Butselaar wil niet op de man spelen. ,,Ik leg dit echt niet alleen bij Gerrie Elfrink." Wel zegt hij dat het bestuur niet open en eerlijk naar de verkiezingsuitslag heeft gekeken. ,,Maar het bestuur heeft niet het lef gehad hier conclusies aan te verbinden."

Nederigheid

Martijn van Butselaar vindt dat de SP nu al weer te hoog van de toren blaast. ,,Enige nederigheid was op zijn plaats geweest." Hij wijst op de serie raadsvragen die de SP-fractie na de verkiezing in hoog tempo heeft gesteld. ,,Over de woontoren op Saxen Weimar. Over het veiligheidsbeleid van burgemeester Marcouch. Over de schimmelwoningen in Malburgen. Zaten wij zelf in de afgelopen vier jaar niet in het college? Hadden wij daar dan niks aan kunnen doen?"

De Arnhemse ex-SP'er zegt zich altijd al geërgerd te hebben aan de afdrachtregeling van de partij: raadsleden en wethouders moeten hun inkomen afstaan aan de partij, in ruil voor een partijtoelage. ,,Dat is in een kleine gemeente misschien haalbaar. Daar is veel minder te doen. Maar hier in Arnhem is het raadslidmaatschap een taak die veel vraagt. Je kunt niet anders dan daarnaast een baan hebben, anders is je inkomen onvoldoende."

Gesteund

Quote

Vorige week was Martijn van Butselaar nog heel enthousi­ast

Gerrie Elfrink

Van Butselaar zegt zich wat betreft de uitslag met name gesteund te hebben gevoeld door leden van andere partijen. ,,Ik sluit niet uit dat ik me in de toekomst nuttig ga maken bij een andere partij."

Gerrie Elfrink, leider van de SP, zegt de evaluatie juist prima te hebben gevonden. ,,We hebben een goede algemene ledenvergadering gehad waarop we de nederlaag hebben besproken. We hebben een goede koers uitgezet voor de komende jaren." Elfrink zegt ook dat Van Butselaar 'vorige week nog heel enthousiast was'.  ,,Hij is teleurgesteld omdat hij geen fractievolger wordt. De drie gekozen raadsleden van onze partij hebben laten weten dat ze geen raadsvolgers nodig hebben. Martijn was altijd graag op het stadhuis. Het verbaast me niet dat hij het nu bij een andere partij zoekt."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.