Van Middelkoop: geen kunst, maar dingen

VELP - De vuistregel die hem ooit werd voorgehouden dat je nooit je eigen overzichtsexpositie moet organiseren, lapte hij aan zijn laars. Hij deed het gewoon. Een groot gedeelte van het beeldend werk van Gerrit van Middelkoop (69) is dit weekeinde en het komend weekeinde te zien in zijn Dingenfabriek aan de Bergweg in Velp, onder de noemer 'Dingen van Gerrit'. 

De expositie biedt een inkijk in de rijke ideeënwereld van Van Middelkoop en beslaat een periode van ruim veertig jaar.

Aanleiding voor de expositie is de film die Ellecommer Bas Krijgsman over hem maakte. De film 
wordt doorlopend vertoond tijdens de expositie. ,,En ik heb de expositie ook maar verantwoord door te zeggen dat ik in mijn zeventigste levensjaar zit. Een mooi rond getal.”

Op de tentoonstelling is ook een hoekje ingericht voor 'het bedreigde ding'. Jaarlijks kiest voorzitter 
Van Middelkoop van de Dingenpartij een ding uit dat bedreigd wordt en zijn langste tijd lijkt te hebben gehad. Met enig ludiek ceremonieel wordt dat ding dan op een bijeenkomst in de Dingenfabriek in de schijnwerpers gezet. Voorbeelden van door Van Middelkoop tot bedreigd ding verklaarde dingen, zijn de kurkentrekker, de muziekcassette, de waslijn en de sigaret. Tien zijn er inmiddels benoemd.

Volledig scherm
Gerrit van Middelkoop in de expositieruimte bij zijn jongste creatie: de mens-stoelen. © Marc Pluim

De tekst gaat onder de foto verder

De Dingenfabriek aan de Bergwerg 24a in Velp is vandaag en morgen geopend van 14.00 tot 17.00 uur en ook op 20 en 21 januari. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.