Volledig scherm
© Politie

Vandaag live meekijken over de schouder van een agent

Via Facebook de politie op de vingers kijken. Vandaag kan dat bij alle 27 politieteams in Oost-Nederland tijdens de zogeheten 'mega-volgdienst'. Nooit eerder hielden zoveel politieteams tegelijk een dienst die live te volgen is op Facebook.

Een voortrazende BMW op de hielen gezeten door een politiemacht. Een helikopter bracht op 20 juni de achtervolging van Arnhem-Noord tot Nijmegen prachtig in beeld. Het filmpje ging viraal zoals dat heet. Meer dan een miljoen mensen zagen de bloedstollende beelden op de Facebookpagina van het politieteam Arnhem-Noord.

Bereik

Het zijn kijkcijfers waar menig omroep jaloers op zou zijn. De politie weet met sociale media steeds meer mensen te bereiken. ,,En omgekeerd. Mensen maken veel gebruik van Facebook en Twitter om vragen te stellen of meldingen te doen. Dat is een tendens waar we niet meer omheen kunnen’’, zegt woordvoerder Simen Klok van de politie Oost-Nederland.

De achtervolging was geen toevalstreffer, weet Klok. ,,Een gijzeling in de Arnhemse wijk Klarendal hebben we in de vorm van een blog live op politie.nl en op Twitter geplaatst. In tijden van dreiging en terreur willen we mensen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Zo'n 300.000 mensen volgden het blog. Een dag later hebben we op Facebook tekst en uitleg gegeven over onze acties. Je laat daarmee zien dat je geen geheimen hebt’’, legt Klok uit.

Meepraten

Quote

Mensen willen lezen maar ook meepraten over spannende zaken in hun wijk

Agente Vera Bout

Agente Vera Bout heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van sociale media door de politie: ,,Mensen willen getuige zijn van wat er in de wijk gebeurt. Dat verklaart het succes van de Facebookpagina's van de politieteams. Ik heb gemerkt dat landelijke politiecampagnes niet altijd aanslaan op die pagina's. De mensen willen lezen maar ook meepraten over spannende zaken in hun wijk’’, vertelt Bout.

Of het gebruik van Facebook tot meer arrestaties leidt, kan Klok niet zeggen, omdat daar geen onderzoek naar is gedaan. ,,In het tijdperk vóór de sociale media kregen we ook veel reacties op oproepen in de reguliere media. De respons is nu natuurlijk wel sneller. Zo hebben we na een mishandeling in Velp het signalement van een verdachte op Facebook geplaatst. Binnen een dag hadden we hem te pakken’’, zegt Klok.

Verzoeken en vragen

Volledig scherm
Beelden uit het filmpje van de achtervolging tussen Arnhem en Nijmegen op 20 juni.

Behalve tips krijgt de politie via Facebook ook verzoeken of vragen. Een melding over foutparkeerders bij een school zorgde ervoor dat de politie een controle heeft gehouden. Een op Facebook 'geposte' snelheidscontrole in Velp zorgde voor enkele verzoeken om op ook andere wegen binnen het dorp te controleren.

Met de 'megavolgdienst' van vandaag sluit de politie de Week van de Veiligheid af. Klok: ,,Niet alle teams zullen de dienst op dezelfde wijze inrichten, maar we vragen mensen wel om te reageren, een melding te doen of vragen te stellen. Sommige agenten zullen tijdens een surveillance foto's of filmpjes maken. De mensen kijken als het ware over onze schouder mee. Natuurlijk schenden we daarbij de privacy van mensen niet.’’

Op de Facebookpagina's van de 27 politieteams staat wanneer de dienst begint en wat de volger kan verwachten.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.