MBO Leerlingen krijgen les in hun klaslokaal vol met auto's en gereedschap.
Volledig scherm
PREMIUM
MBO Leerlingen krijgen les in hun klaslokaal vol met auto's en gereedschap. © Juan Vrijdag / DCI Media

Veel minder jongeren kiezen voor het mbo: ‘Ze gaan naar havo omdat ouders dat willen’

ARNHEM/DOETINCHEM - Steeds minder jongeren kiezen voor een mbo-opleiding. De leerlingenaantallen van de grote regionale opleidingscentra dalen. Die van het Graafschap College in de Achterhoek zelfs met 4,5 procent, van 9354 naar 8921 studenten. Een van de oorzaken is dat jongeren liever naar de havo zouden gaan, zo lijkt het.

16 reacties

 • H.E.M. Arts

  2 maanden geleden
  Ouders willen voor hun kinderen een baan met een goed inkomen, auto, eigen huis, vakanties enz. Met een havodiploma als basis zijn hiervoor de kansen groter. Theoretisch werd in het verleden hoger gewaardeerd dan praktisch. Zowel financieel als status. Door salarisverhogingen in centen i.p.v. procenten zijn de verschillen in salarissen tussen mbo en hbo steeds groter geworden. Misschien dat er nu met het tekort aan praktisch opgeleiden veranderingen op komst zijn.
 • W.J.M. Bennink

  2 maanden geleden
  Simpel de mense die met hun handen werken, beter belonen. Mensen achter de computer, minder belonen.
 • Bart Hoedemaker

  2 maanden geleden
  @ Petra: mensen die met de handen werken gaan veel verdienen hoorde mijn vader vroeger al. Het tegendeel is alleen waar. Maar wij zijn wel nodig om de maatschappij draaiende te houden, alleen mag het niks kosten.
 • Guus Smolders

  2 maanden geleden
  MBO'ers zijn goud waard bij ons op het werk. Dus doe de MBO opleiding en later heb je een goede baan!
 • Willie van Laar

  2 maanden geleden
  Laten we het beestje bij naam noemen. Vmbo is gewoon lager onderwijs. Voorbereiden voor het middelbaar. Lager dus. Ik ben ook met lts begonnen. LAGER technisch onderwijs. Niks mis mee alleen hebben paps en mams een schaamte gevoel bij het woord lager.

In samenwerking met indebuurt Arnhem