Verbod diesel op Arnhemse ring zorgt voor betere lucht, zegt onderzoek

ARNHEM - Vuile dieseltjes verbieden op de Arnhemse milieuzone draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Dat blijkt uit een rapport Royal Haskoning DHV uitgevoerd in opdracht van de Arnhemse wethouder Geert Ritsema (verkeer, milieu). 

Een verbod op vervuilende diesel personenauto's, bestelbussen en vrachtwagens in het centrum is de snelste manier om de luchtkwaliteit in het Arnhemse centrum te verbeteren. Of dat verbod op 1 januari 2019 wordt ingesteld, zoals milieu- en verkeerswethouder Geert Ritsema dat onlangs voorstelde, hangt af van de snelheid waarmee de gemeenteraad instemt met het plan.

Bouwjaar 2006

Volledig scherm
Geert Ritsema. © Gerard Burgers

De onderzoekers van Royal Haskoning DHV gaan verder dan het voorstel dat wethouder Ritsema afgelopen najaar indiende. Hij wilde dat vanaf 1 januari 2019 vuile diesel-personenauto's die ouder zijn dan 2004 niet meer welkom zijn in het Arnhemse centrum. De onderzoekers gaan uit van diesel van voor bouwjaar 2006. Deze mogen de binnenstad niet in. 

Ritsema merkt daarbij wel op dat automobilisten die een roetfilter in hun oude diesel hebben geïnstalleerd, zich geen zorgen hoeven te maken. Deze auto's voldoen aan de juiste milieueisen en mogen straks gewoon op de Arnhemse centrumring blijven rijden. 

Vrachtwagens

De onderzoekers vinden dat ook vervuilende bestelbussen niet meer op de centrumring mogen komen. Net als vrachtwagens die vallen onder de milieunorm Euro VI. Op dit moment mogen alleen vrachtwagens die vuiler zijn dan Euro III niet meer in de Arnhemse binnenstad. De maatregel voor vrachtwagens zou per 2020 van kracht worden.

Behalve de milieumaatregelen die op korte termijn effect sorteren hebben de onderzoekers ook nog de nabije toekomst gekeken. ,,Het zou mooi zijn om het verkeer dat nu door het centrum gaat om de stad heen te leiden. Dat heeft grote gevolgen voor het wegennet om de stad, zoals de Pleijroute. Hierover zal Arnhem nog in de slag moeten met andere wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland", zegt Ritsema.

Verkiezingen

,,De gemeenteraad heeft mij in november gevraagd om een nader onderzoek naar de milieueffecten van een strengere milieuzone. Dat ligt er nu. Of de maatregel ingaat op 1 januari 2019 hangt af van de snelheid van de gemeenteraad. Misschien tilt de raad dit onderwerp over de verkiezingen heen'', aldus wethouder Ritsema.

Volledig scherm
De centrumring in Arnhem. © Marc Pluim
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.