Verborgen parels: De bolle koning

Verborgen parelsARNHEM - Een vorstelijke verschijning, compleet met hermelijnen mantel, kroonjuwelen en een kroon op het vlezige, bepruikte hoofd. Deze koning heeft minstens een eeuw eenzaam doorgebracht in het depot van Museum Arnhem. Nu kan hij zich eindelijk weer tonen aan de stad die hij zoveel dank verschuldigd was.

Verborgen parels
Museum Arnhem is voorlopig gesloten, in afwachting van een verbouwing. Kunstkenner Martin Pieterse presenteert voor de Gelderlander kunstschatten en rariteiten uit het depot van het museum die al lang het daglicht niet meer hebben aanschouwd.

Op het staatsieportret staat koning George de Eerste, van 1714 tot 1727 koning van Engeland. Eigenlijk was George liever in Hannover gebleven, waar hij keurvorst was. Maar de Engelsen hadden een protestantse koning nodig, en hij was de eerste in lijn. Nou, vooruit dan maar. George had niet veel op met Engeland. Hij sprak Frans met zijn ministers. Engels leerde hij nooit.

De Engelsen vonden George ook een vervelende kerel. Niet in de laatste plaats, omdat hij zijn overspelige vrouw veertig jaar gevangen hield in een toren in Celle bij Hannover. George interesseerde zich niet voor de Engelse politiek, en leefde een onmatig en losbandig leven. Toen hij in 1727 zijn geboortestad Osnabrück bezocht, stierf hij aan een hersenbloeding.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.