Arts, Arno. Souvenir des Beaux Arts, Relique d'Introdans. 1996 - 1996
Museum Arnhem. Foto Marc Pluim.
Volledig scherm
PREMIUM
Arts, Arno. Souvenir des Beaux Arts, Relique d'Introdans. 1996 - 1996 Museum Arnhem. Foto Marc Pluim. © Collectie Museum Arnhem

Verborgen parels: Een kapotte sok

Verborgen parelsARNHEM - De witte stof is grauw geworden. En in de teen zit een gapend gat. Rijp voor de prullenbak, zou je zeggen. Maar het is ook een herinnering, een relikwie van iets bijzonders. Daarom zit de kapotte sok in een verguld kistje, achter glas in een kuiltje van zijde.

De Arnhemse kunstenaar Arno Arts maakte het reliekenkistje in 1996, als aandenken aan het toen 25-jarig bestaan van het Arnhemse dansgezelschap Introdans. Het kistje is er een uit een serie van liefst honderd kistjes, die Introdans aan z’n relaties weggaf. Een heidense klus, waar zelfs een harde werker als Arno Arts moeite mee had.

Arts ontdekte dat de versleten en kapotte dansschoenen van de dansers in een grote doos werden gemikt, om later bij het grof vuil te worden gezet. Terwijl het in feite herinneringsstukken zijn van prachtige balletten. Relikwieën van iets moois, die vragen om aandacht en eerbied.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.