Volledig scherm
© Oppenheimer

Verdachten in zaak windmolenfraude geven elkaar de schuld

OOSTERBEEK/ AMSTERDAM - De verdachten in de omvangrijke fraudezaak Noordenwind en Hollandsche Wind bagatelliseren hun rol en schuiven anderen zoveel mogelijk de schuld in de schoenen. Vrijdag houdt de rechtbank in Amsterdam  een regiezitting. 

In de zaak gelden Stefan S. (35) en Ronald de G. (60) uit Terschuur als de twee hoofdverdachten. 

Rendement

Noordenwind kocht vastgoed van de inleg van beleggers. De huur die dat opleverde is nooit als rente aan investeerders uitgekeerd. Sterker nog, de huurpenningen van panden in Steenderen en Hengelo ging naar de privérekening van S., net als ruim een ton van Noordenwind-beleggers. Via Tradewinds werd ook bijna 3 miljoen euro van Noordenwind overgeboekt naar de rekeningen van verdachten S., De G., Maarten van der H. (69) uit Ermelo en Pieter B. (49) uit Hengelo.

Nadat Noordenwind stopte, startte Stefan S. Hollandsche Wind. Door in te spelen op een actueel thema (windenergie) en een merknaam te gebruiken die sterk leek op Hollandse Wind van Eneco, wist de geboren Doetinchemmer - in combinatie - met een gelikte website, een glanzende brochure, en een hoog gegarandeerd rendement, opnieuw snel miljoenen bij beleggers op te halen.

Nadat de FIOD in december beslag legde op rekeningen van Hollandsche Wind ging S. onverstoord verder met nieuwe beleggingsproducten. Eerst Morvan Capital en daarna Bright Invest. Telkens volgens dezelfde methodiek. S. De geboren Doetinchemmer gokte op voetbalwedstrijden.

LEES OOK: Dossier Oplichters Oosterbeek

Advies

Zelf wijst S. Arnhemmer Alan van O. (42) en het Enschedese oud-raadslid Wim van der N. (59) als hoofdschuldigen aan. Wim van der N. kwam in beeld na de beslagleggingen bij Hollandsche Wind, eind vorig jaar. In zijn tijd als raadslid werd de zakenman in november 2011 persoonlijk failliet verklaard. Eerder gingen drie ondernemingen van hem failliet. Afgelopen december kwam zijn naam bovendrijven als houder van de bv Nieuwe Hollandsche Wind, die werd gebruikt om het beleggingsproduct Hollandsche Wind uit te geven. 

Van der N. gaf destijds aan niets met de omstreden activiteiten te maken te hebben, en alleen zijn bv ter beschikking van anderen te hebben gesteld. ,,Ik gaf daar alleen personeelsadvies, maar ik had er de leiding niet. Ik kwam ook nooit in Oosterbeek”, zei Van der N. eerder. 

In eerste instantie is hij door het Openbaar Ministerie ook niet als verdachte aangemerkt. Gedurende het onderzoek is daar dus verandering in gekomen. Mails en verklaringen in het bezit van De Gelderlander duiden ook op een grotere rol.

Verkoper

 Alan van O. bagatelliseerde tegenover De Gelderlander al eerder zijn rol binnen de organisatie. Hij erkende één van de verkopers te zijn. ,,Wel een goede ja.” En verder zei Van O. zich bezig te houden met de vrije dagen van het personeel. ,,Daarvoor kwamen de medewerkers bij mij. Ik roosterde ze in. Ik gaf zeker geen leiding. Dat had Stefan.”

Maar net als veel van de andere verkopers, waren Noordenwind en Hollandsche Wind niet de eerste malafide bedrijven waar de Arnhemmer werkte. Zo was hij eerder ook actief - in eigen stad - bij het frauderende Centurion, waar minstens 26 miljoen euro in rook is opgegaan. Betrokkenen dichten hem bij Noordenwind en Hollandsche Wind een grotere rol toe dan alleen verkoper. 

Ook Van O. was in eerste instantie geen verdachte in de zaak. De 42-jarige zei zelfs zelf contact opgenomen te hebben met de FIOD over zijn betrokkenheid. ,,Ik heb ze mijn rol uitgelegd. Ze waren blij dat ik zelf contact opnam.’’ In de loop van het onderzoek is hij toch als verdachte aangemerkt.

Weekend pagina's de Gelderlander 06 05 2017
Volledig scherm
Weekend pagina's de Gelderlander 06 05 2017 © Oppenheimer

Trits

Verdachten Pieter B. en George B. (66) Lelystad hebben een trits aan failliet gegane bedrijven op hun naam staan. Wat verder duidelijk is, is dat Pieter B. door het Openbaar Ministerie een niet-geringe rol krijgt toebedeeld voor de fraude bij in ieder geval Noordenwind. Zo zou een deel van de via Tradewinds verduisterde 3 miljoen euro, ook naar de 49-jarige Hengeloër over zijn gemaakt. Ook Wim van der N. noemt B. in een mail over bankrekeningen, naast Alan van O. ,,Kunnen Pieter, Alan en ik niet een internationale bankrekening aanvragen (kaaiman eilanden, New Jersey etc.) zodat we dit gezeur niet telkens hebben.”, schreef hij eind november vorig jaar, in een bericht aan Stefan S.

Katvanger

Maarten van der H. is een katvanger. Althans, dat beweert hij zelf. Hij zegt gebruikt te zijn door Ronald de G. ,,Ik ben er ingeluisd.” Zo is hij op papier bestuurder gemaakt bij Noordenwind, en stond zijn handtekening onder het huurcontract dat Bright Invest sloot voor een kantoorpand in Amsterdam. ,,Die is vervalst, ik ben daar nooit geweest”, zegt van der H. daarover tegen De Gelderlander, in zijn keurige seniorenflat in Ermelo.

De 69-jarige kent Ronald de G. uit het verleden, toen hij een bedrijfje aan hem verkocht. Van der H. claimt nooit een cent gekregen te hebben voor het gebruik van zijn personalia door De G. en S. ,,De G. zei: ‘als het goed gaat, vergeet ik jullie ook niet'.” Volgens justitie heeft Van der H. wel degelijk een deel van de miljoenen die bij Noordenwind zijn verduisterd, ontvangen. 

De Ermeloër zal niet bij de zitting aanwezig zijn, z’n gezondheid laat het niet toe. ,,Maar er hangt me wel iets boven het hoofd ja.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.