Volledig scherm
Stationsstraat 42 Velp © Harry van der Ploeg

Verliefd op Arnhem: Fietsen en rolschaatsen in Villa Sperata

Wekelijks tekent Dick Caderius van Veen in de regio Arnhem een pand met een verleden. Harry van der Ploeg zorgt voor de historische context.

Huisarts Fred Backer uit Velp is al een tijdje met pensioen. ,,Ons huis wordt nu echt te groot’’, oppert zijn vrouw Karin Backer van Turnhout in de voorkamer van de imposante Villa Spirata ('In liefde verwacht') aan de Stationsstraat in Velp. ,,Onze drie kinderen hebben in de kamers nog leren rolschaatsen en fietsen. Er zitten zestien kamers in het huis.’’ In de voorkamer had manlief vroeger de wachtkamer voor zijn patiënten, daarachter de praktijk.

Deskundigen in historisch erfgoed raakten in het huis soms van de leg, denken de Backers. Vanwege het unieke interieur. De tegels van kunstenaar Labouchère oefenden een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op een dame van het Tegelmuseum. ,,Ik vond haar maar een rare troela’’, zegt Karin lachend. ,,Ze bleef maar kloppen op de muren.’’

Buitenhuizen

De villa maakte deel uit van drie buitenhuizen van de steenbakkers- en leerlooiersfamilie Avelingh. ,,De oude Avelingh had zestien kinderen’’, vertelt dokter Backer. ,,Avelingh junior Hendrikus was het zestiende kind. Hij kreeg het huis in 1858 cadeau.’’

Honden en katten

Het pand is van oorsprong ouder, deskundigen spreken over 1830. Maar alle pracht en praal kwamen er later bij. De spoorlijn naar Zutphen brak het landgoed doormidden en maakte de plek gevaarlijk. ,,We zijn  veel honden en katten kwijt geraakt op het spoor’’, mijmert Karin. ,,Drama's.’’

Granaten

In de jaren dertig van de vorige eeuw streek de steenfabrikantenfamilie Terwindt in de villa neer.  In de oorlog kwamen de granaten in de tuin terecht. De lamp brak los uit het plafond en plofte op tafel neer tussen moeder Terwindt en de kinderen. Backer loopt naar het voorraam van de villa en schuift een luik terzijde. Bovenin zit een gat met een plankje met een tekst die rept van schade als gevolg van de Slag om Arnhem.

Nieuwsgierigheid

Het huis staat al jarenlang te koop. ,,De eerste keer hadden we open huis’’, vertelt het echtpaar. ,,Er kwamen wel honderd mensen kijken, maar alleen uit nieuwsgierigheid, om te zien hoe de dokter woonde. Dat doen we niet meer.’’ Bell Makelaardij ontfermt zich tegenwoordig over de verkoop van het magistrale rijksmonument. Vraagprijs: 899.000 euro.  Over een woningruil met een kleinere vrijstaande woning in de prijsklasse van een half miljoen valt te praten. Het echtpaar heeft een voorkeur voor iets moois in Velp-Noord of Oosterbeek.

Reacties en aanvullingen op dit verhaal? Stuur een mail naar Harry van der Ploeg via h.vdploeg@gelderlander.nl.

Woont u in een mooi huis in Arnhem, Oosterbeek of Velp? Heeft u daar een bijzondere winkel? Of kent u daar een bijzondere plek of pand waar u verliefd op bent? Zou dat u dat graag getekend willen zien door Dick Caderius van Veen voor deze serie? Stuur de tekenaar dan een mail via dcvv@dickcaderiusvanveen.nl en voeg een foto van uw huis aan de mail toe.

U kunt ook contact met hem opnemen als u belangstelling heeft voor het veel grotere origineel van de tekeningen uit deze serie of ouder werk.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.