Volledig scherm
Grote belangstelling van omwonenden voor de experimentele infiltratie installatie nabij Hotel de Roskam. © Marc Pluim

Verticale infiltratiebuizen tegen wateroverlast moeten Rheden droog houden

RHEDEN - Drie infiltratiebuizen van zo’n 18 meter lang moeten de wateroverlast op de Arnhemsestraatweg in Rheden ter hoogte van hotel De Roskam beperken. De enorme hoeveelheden water die daar bij aanhoudende hoosbuien samenkomen, kunnen dankzij die verticaal geplaatste buizen sneller de bodem in.

Het gaat om een proef die deel uitmaakt van een groot onderzoeksproject, waaraan ook de gemeenten Rotterdam en Den Haag deelnemen. Het project wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Wareco in samenwerking met KWR, een kenniscentrum op het gebied van water. Volgens een woordvoerder van KWR trekt het project internationale belangstelling.

Bij aanhoudende hoosbuien stromen enorme hoeveelheden water van de heuvels van de Veluwezoom. De omgeving van hotel de Roskam heeft daardoor geregeld te kampen met wateroverlast. Het betreft het water dat via de Lentsesteeg naar beneden komt, maar ook het water van de Arnhemsestraatweg en het naastgelegen fietspad. Ter hoogte van De Roskam is de weg relatief laag gelegen, waardoor er veel water terechtkomt.

Brandweer

Om de werking van het systeem aan belangstellenden uit te leggen, werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Die bootste met duizenden liters water uit een brandslang een hevige hoosbui na. Het water van de brandweer kwam terecht in drie putten van waaruit het werd doorgeleid naar de drie infiltratiebuizen. Zo gaat dat ook bij een aanhoudende hoosbui.

,,Elke put krijgt een derde deel van het water te verwerken. De eerste put vangt bladeren af en leidt het water dan door naar een infiltratiebuis. In de tweede wordt het grove zand uit het water gehaald en in de derde wordt het fijne zand afgevangen”, legt Wilmer Noome van ingenieursbureau Wareco uit. 

 In elk van de drie infiltratiebuizen komt dus ‘ander’ water terecht. In de eerste water met grof én fijn zand, in de tweede water met fijn zand en in de derde water zonder zand. Het onderzoek is er op gericht uit te vinden welk filtersysteem noodzakelijk is voor een goede werking.

De demonstratie met het bluswater verliep overigens niet helemaal vlekkeloos. Een flinke hoeveelheid water kwam via de trottoirputten toch aan de oppervlakte. ,,Het is een proef. Uiteraard gaan we bekijken wat de oorzaak is”, aldus Noome.

Weinig ruimte

Het systeem heeft als belangrijk kenmerk dat je er relatief weinig ruimte voor nodig hebt. Dat is vooral in stedelijke gebieden belangrijk. Als je heel veel overtollig water wilt beteugelen, zou je ook een wadi kunnen aanleggen, maar die moet dan heel groot zijn. Vaak ontbreekt daarvoor de ruimte.

Wethouder Ronald Haverkamp wijst op het belang van maatregelen die de afvoer van hemelwater verbeteren. Hij verwacht dat het aantal hoosbuien als gevolg van de klimaatverandering zal toenemen.

Hotel De Roskam droeg ook een steentje bij en heeft op eigen terrein een wadi laten aanleggen. Daarin wordt het hemelwater opgevangen dat op het terrein van het hotel valt.

Ook het water uit de dakgoten van het hotel komt in de wadi terecht en niet in de riolering.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.