Volledig scherm
© Thinkstock

Vertrekpremie half miljoen voor topman Alliander morrend aanvaard

ARNHEM - Provinciale Staten van Gelderland leggen zich met tegenzin neer bij de vertrekregeling van Alliander-topman Peter Molengraaf. De meerderheid vindt dat Molengraaf met vijf ton een veel te hoge vertrekpremie krijgt, maar ziet geen mogelijkheid daar nog iets tegen te ondernemen.

Dat bleek woensdag bij een bespreking in een provinciale adviescommissie. Molengraaf had zijn vertrekregeling in 2009 laten opnemen in zijn arbeidscontract. Hij kreeg een jaarsalaris plus het salaris over zijn opzegtermijn van zes maanden mee. En ook al vonden de Statenleden die regeling veel te riant, toch denken ze dat ze juridisch geen poot hebben om op te staan. 

Gedeputeerde Jan Markink waarschuwde de Staten dat een juridisch conflict wel eens kan betekenen dat Molengraaf nog meer geld meekrijgt.

Chagrijn

Gelderland is met 45 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder in het elektriciteitsbedrijf. Dat Provinciale Staten toch weinig kan doen tegen de regeling, zorgde voor veel chagrijn. De Alliander-top haalde in de afgelopen jaren al vaak het nieuws vanwege haar hoge salarissen van 3,5 tot 4 ton per jaar. De nieuwe CEO Ingrid Thijssen voldoet wel aan de landelijke topinkomensnorm en verdient 208.000 euro per jaar. 

De Staten vinden dat het werk van Alliander voortdurend wordt overschaduwd door gedoe met de topinkomens. D66 wilde daarom weten of de twee overgebleven topmensen ook riante vertrekregelingen hebben afgedwongen. Gedeputeerde Jan Markink zei dat de financiële topman Mark van Lieshout inderdaad dezelfde regeling heeft. Zou hij vandaag vertrekken, dan zou hij vier ton mee kunnen krijgen. Bij Thijssen zou het op drie ton uitkomen.

Commerciële activiteiten

De SP heeft ook problemen met de koers van Alliander. Onder het bewind van Molengraaf hield het bedrijf zich niet alleen bij het beheer van de elektriciteitsnetwerken, maar richtte het ook commerciële bv's op die elektriciteit leveren. De SP wil dat onderzocht wordt of die bedrijven niet verkocht kunnen worden. Een overheidsbedrijf als Alliander, dat werkt met publiek geld, zou zich verre moeten houden van zulke commerciële activiteiten. Maar een meerderheid van de Staten vond dat geen goed idee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.