Volledig scherm
De Weverstaat in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Buurtbewoners willen de hangende verlichting uit die tijd graag terug. © Lex Halsema

Vervanging verlichting Weverstraat
nog niet in kannen en kruiken

OOSTERBEEK - ‘Het gaat de mooiste straat van Oosterbeek worden’, merkten bij de herinrichting van de straat betrokken buurtbewoners in de krant van afgelopen maandag nog op. Toch zijn er nog veel vragen rondom de verlichting.

De Weverstraat kan bij hevige regenval de hoeveelheid hemelwater niet aan. De herinrichting van de straat, waar deze maand mee begonnen is, staat dan ook in het teken van het tegengaan van wateroverlast.

Buurtbewoners en ondernemers zijn bij het maken van de (her)inrichtingsplannen betrokken en kroonjuweel op die herinrichting zou het vevangen van de huidige lantaarnpalen door hangende verlichting moeten worden. Volgens buurtbewoners Dirk van Uitert en Rob van der Zon heeft de gemeente daar budget voor en zou de verlichting meteen in de herinrichtingswerkzaamheden, waarbij alle lantaarnpalen verwijderd worden, moeten worden meegenomen.

Toch wringt daar de schoen, want de gemeente heeft wel 25.000 euro beschikbaar gesteld voor de verlichting, maar dat is niet voldoende om de lantaarnpalen te vervangen voor hangende verlichting.

De buurt en ondernemers zouden zelf aan de duurdere variant moeten bijdragen, of dat lukt is nog steeds de vraag.

Ondernemers spraken zich, als second best, al uit voor gevelverlichting. Ook een alternatief voor lantaarnpalen en goedkoper dan hangende verlichting. Naar beide alternatieven loopt nog onderzoek, omdat uitgezocht moet worden of de panden in de Weverstraat de nieuwe verlichting kunnen dragen. Buurtbewoners houden voorlopig vast aan de duurdere variant.

Tot verbazing van de VVD, die vragen over de kwestie stelde. ,,Duidelijk is dat het voor de 25.000 euro die beschikbaar is niet kan. Ook vinden we het kwalijk dat het beeld bestaat dat ondernemers hangende verlichting tegenhouden. Als er geen geld is is de keuze voor gevelverlichting als ‘second best’ heel begrijpelijk’’, zegt Raymond den Burger namens de VVD.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.