Een Breng Flex Bus in Wijchen.
Volledig scherm
Een Breng Flex Bus in Wijchen. © Eveline Van Elk

Vervoerder Hermes: Remmen groei BrengFlex 'gemiste kans'

ARNHEM - Het is een gemiste kans dat het bussysteem BrengFlex komend jaar niet in een groter gebied wordt uitgevoerd. Dat vindt directeur Juul van Hout van vervoersbedrijf Hermes. De overheden in Gelderland hebben die uitbreiding tegengehouden. 

Hermes heeft voorgesteld de dienstregeling in Arnhem en Nijmegen 's avonds in te krimpen. Bussen zouden niet vaker dan eens per uur rijden. BrengFlex zou daarvoor het alternatief zijn. 

App

Nu bestaat dat alleen in Arnhem en Nijmegen, Hermes wilde het in een groter gebied rond beide steden aanbieden en dat betalen door te bezuinigen op de reguliere bussen. BrengFlex is een flexibel systeem, waarbij reizigers via een app een busje oproepen die hen van elke halte naar  elke andere halte brengt. De gemeenten Arnhem en Nijmegen vinden uitbreiding van dit systeem prima, als het maar niet ten koste gaat van het huidige lijnennet. Ook de provincie Gelderland, die uiteindelijk beslist, wil geen bezuiniging op buslijnen 's avonds. De provincie zei nee tegen het voorstel  van Hermes. 

Leeg

Van Hout betreurt dat. Volgens hem zijn er 's avonds zo weinig reizigers dat het de vraag is of het wel verantwoord is met grote bussen te blijven rijden. Die zijn 's avonds te leeg, vindt hij. De provincie en de gemeenten zouden nog eens over zijn voorstel na moeten denken, vindt hij. Van Hout stelt dat het onbetaalbaar om BrengFlex uit te breiden én de bestaande lijnen overeind te houden. 

Op een symposium van reizigersorganisatie Rocov Gelderland vrijdag ontspon zich een discussie over de prijs van BrengFlex. Reizigers betalen 3,50 euro per rit. Volgens diverse deskundigen is dat eigenlijk veel te goedkoop en moet Hermes er nu veel geld bijleggen. Zij schatten dat Hermes per passagier 4 tot 10 euro bijlegt. Van Hout hield zich daarover op de vlakte. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.