Volledig scherm
De vervuilde flat aan de Aalscholversingel in Velp wordt schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf. © Dg

Vervuilde flat Velp schoongemaakt: 'Dit is afval van meer dan een jaar'

VELP - Het is een enorme klus, zegt Willem Semerel van Goedkoop Ontruiming. Dit gespecialiseerde bedrijf maakt zondag de zwaar vervuilde woning aan de Aalscholversingel schoon. Buren hadden geklaagd over stankoverlast nadat de bewoner er bijna drie weken dood in huis heeft gelegen. Het stoffelijk overschot werd enige tijd geleden al weggehaald. 

In de centrale hal van het flatgebouw hangt een keurige brief waarop uitgelegd wordt wat het schoonmaakbedrijf precies komt doen en dat lift 1 tijdelijk buiten gebruik is voor bewoners. Die hebben Semerel en zijn negen collega's de hele dag nodig voor het afvoeren van honderden afvalzakken, die buiten in een groene container verdwijnen. 

Volledig scherm
De rommel in de flat. © Marc Pluim

,,We doen allerlei soorten ontruimingen’’, zegt Semerel. ,,Ook na overlijden, maar dit soort klussen hebben we gelukkig niet vaak bij de hand. Het is echt ongelofelijk hoeveel rommel er binnen ligt. Afval van meer dan een jaar, schat ik in. Natuurlijk is het een naar idee wat zich hier heeft afgespeeld. Daar denken we af en toe aan als we bezig zijn, maar we moeten ook doorwerken.’’

De woning wordt volgens Semerel aan het einde van de dag volledig gestript opgeleverd. ,,Alles gaat eruit. De keuken, de douche en de vloer. Daarna maken we alles, dus ook de muren en het plafond, schoon met zware ammoniak. We hebben daar apparaten voor meegenomen. Daarna zullen de bewoners al veel minder last hebben van de stank. Uiteindelijk verdwijnt die helemaal.’’

Stank

Nadat het stoffelijk overschot was geborgen lieten de nabestaanden na de woning schoon te maken. De buren klaagden bij de gemeente Rheden over stank. De gemeente overlegde daarover met de GGD, maar antwoordde in eerste instantie dat ze geen juridische grond had de koopwoning binnen te treden. 

Na aandacht van de media kwam de gemeente vrijdagavond alsnog met de mededeling dat ze de woning dit weekeinde nog ging laten schoonmaken, omdat de nabestaanden te lang wachten met het nemen van hun verantwoordelijkheid. Op basis van humanitaire grond gaf burgemeester Petra van Wingerden die avond nog een machtiging af aan Goedkoop Ontruiming voor de schoonmaak. 

De gemeente gaat nog bekijken of en op wie ze de kosten kan verhalen.  

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.