Volledig scherm
De confrontatie met mensen die op straat afwijkend gedrag vertonen, kan angst inboezemen. © Marcel Jurian de Jong

Verward en onder invloed? Dan naar ziekenhuis Rijnstate in Arnhem

ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gaat in de loop van komend jaar in speciale ruimten mensen opvangen die door alcohol of drugs in verwarde toestand op straat of in een woning worden aangetroffen. De politie hoeft deze personen dan niet langer ter ontnuchtering op te sluiten in een cel op het hoofdbureau.

Volgens psychiater Jeroen van Waarde van Rijnstate gaat het om een proef, die zich speciaal op deze categorie richt. Hier is de subsidie ook voor bestemd. Hij verwacht dat er per week zeker vijf tot tien verwarde personen die zwaar onder invloed zijn naar het ziekenhuis komen. 

Weg kwijt

Door overmatig gebruik zijn zij volgens hem de weg kwijt. ,,In veel gevallen kunnen zij weer terug naar huis als de drugs of de alcohol is uitgewerkt. Bij de één gaat het misschien om zes uur. Andere verblijven hier mogelijk twaalf tot 48 uur. Afhankelijk van de staat waarin zij verkeren.’’

Voor het opzetten van het project krijgt Rijnstate 50.000 euro. Het geld komt van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Het gaat om gelden die beschikbaar zijn gesteld voor initiatieven die betrekking hebben op de opvang van verwarde personen. 

Tijdelijk 

De aanvraag is gedaan door Rijnstate samen met de gemeente Arnhem, de politie en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en IrisZorg. Volgens Van Waarde is het hard nodig dat er een tijdelijke opvang komt voor mensen die door alcohol- of drugs verward raken en op straat voor grote overlast zorgen. Ze maken veel lawaai, vertonen soms agressief gedrag. ,,Het komt voor dat zij volledig van het padje af zijn.’’

Doorgaans komen ze in een politiecel terecht, maar daar horen deze mensen niet thuis. De politie is ook niet blij met die situatie. Agenten in Arnhem krijgen jaarlijks 800 tot 1.000 keer met dergelijke verwarde mensen te maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.