Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte

Verzorgster jaar de cel in voor volledig kaalplukken bejaarde vrouw

RENKUM - Een 41-jarige vrouw uit Turkije is vrijdag veroordeeld voor het bestelen van een inmiddels overleden bejaarde vrouw uit Renkum. Ze kreeg een gevangenisstraf van een jaar opgelegd. Haar 42-jarige echtgenoot, die werd verdacht van het meehelpen bij de diefstallen, is vrijgesproken.

De vrouw werkte drie jaar lang als huishoudster en verzorgster voor het toen 82-jarige slachtoffer. De bejaarde vrouw had weinig contact met haar familie en leunde erg op haar verzorgster. Toen ze ziek werd, gaf ze de verzorgster de volmacht om haar appartement te verkopen en andere geldhandelingen te verrichten. De 41-jarige vrouw stal vervolgens de complete opbrengst van de verkoop. Ook deed ze voor eigen gebruik boodschappen en geldopnames met de pinpas van het slachtoffer.

Sieraden

Na de ziekenhuisopname bracht de verzorgster de bejaarde vrouw naar een verzorgingstehuis, zonder dat de vrouw dit wilde. Ook heeft ze sieraden die ze voor het slachtoffer zou opslaan, niet teruggegeven. Bovendien wilde ze het slachtoffer na de verkoop van het appartement niet vertellen waar ze haar spullen had opgeslagen. Toen de spullen eenmaal werden teruggevonden, bleken de sieraden van de bejaarde vrouw weg te zijn. De verzorgster vertrok toen met haar gezin via België naar Turkije.

Schokkend

De celstraf van een jaar is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechtbank hield bij het opleggen van de straf rekening met 'het stelselmatige en berekenende handelen' van de vrouw. Hiernaast was het slachtoffer afhankelijk en kwetsbaar, waardoor er volgens de rechtbank sprake is van 'schokkende strafbare feiten'.  

De echtgenoot van de vrouw werd vrijgesproken. De rechtbank acht het niet bewezen dat hij betrokken was bij de diefstal van het geld en het niet teruggeven van de sieraden.

Vertraging

De zaak speelde in 2011. Na de aangifte van de inmiddels overleden vrouw uit Renkum, bleef de zaak lang liggen. Rechtshulpverzoeken naar het buitenland zorgden voor verdere vertraging.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.