Oosterbeek 2109- Pr. Charles bekijkt en bezoekt de Horsa, veteraan Frank Ashley praat hem bij/204609
Volledig scherm
Oosterbeek 2109- Pr. Charles bekijkt en bezoekt de Horsa, veteraan Frank Ashley praat hem bij/204609 © Erik van 't Hullenaar

Veteraan geeft prins Charles vliegles

OOSTERBEEK - Prins Charles kreeg zaterdagmiddag  in Oosterbeek ‘vliegles’ in de befaamde glider van het type Horsa, waarmee tijdens de Slag om Arnhem troepen en materieel werden ingevlogen. 

De 94-jarige voormalige Glider Pilot Frank Ashleigh kroop met de Britse kroonprins in de cockpit van de replica van het zweefvliegtuig dat speciaal voor de 75-ste herdenking  staat  opgesteld tegenover Airborne Museum Hartenstein.  Daar gaf Ashleigh  aan de prins tekst en uitleg. 

De Britse kroonprins maakte ruim tijd voor het straks geregisseerde bezoek aan Oosterbeek. Tijdens de ontvangst door burgemeester Agnes Schaap liep hij ook nog even langs de bevolking om vele handen te schudden.

Prins Charles bestudeert de expositie over de Horsa.
Volledig scherm
Prins Charles bestudeert de expositie over de Horsa. © Erik van 't Hullenaar

Tweede landing Market Garden

Asleijgh vloog 18 september 1944, de tweede dag van Operatie Market Garden, naar Arnhem, samen met copiloot Bernard Cummings.  Achterin hun Horsa stonden een jeep, een aanhanger vol materiaal en vier militairen.

Frank Asleigh in gesprek met de jonge generatie.
Volledig scherm
Frank Asleigh in gesprek met de jonge generatie. © Erik van 't Hullenaar

Gevlucht in de kerk

De landing ging perfect. Maar de volgende dag kwam hij samen met drie andere piloten tussen de Duitsers terecht. Omdat het hun niet lukte om Hartenstein te bereiken, vluchtten ze de toren van de Bernulphuskerk in Oosterbeek in. Van daaruit namen ze de Duitsers onder vuur. Dat hielden ze drie dagen vol.

Op 22 september werden ze ontdekt en gevangen genomen. Asleigh  kwam in een kamp in Polen terecht, waar hij in 1945 door de Russen werd bevrijd.

Na het bezoek van prins Charles werden het publiek nog een tijdje vermaakt met paradroppings 

Een parachutist als 'Red Devil’ met een wervende vlag voor het Britse leger.
Volledig scherm
Een parachutist als 'Red Devil’ met een wervende vlag voor het Britse leger. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.