Volledig scherm
De 'Arnhem-veteranen'Steve Morgan (links) en Bill Williams, met hun begeleider Frans Ammerlaan. © Aircrew Dakota/Frans Ammerlaan

Veteranen dolgelukkig na vlucht boven hun oude landingsveld bij Arnhem

RENKUM/VOLKEL/ARNHEM - Oorlogsveteranen Steve Morgan en Bill Williams van de Slag om Arnhem, zijn dolgelukkig teruggekeerd van een vlucht in een Dakota vanmiddag boven de Renkumse Heide. ,,Jammer dat we niet mee konden springen’’, verzuchtte de hoogbejaarde Morgan. De mannen kregen tijdens de vlucht  een perfect uitzicht op de dropping van de nieuwe generatie.

Morgan en Willams landden  op 17 september 1944 met hun parachutes op de Renkums Heide. Williams raakte  verzeild tussen de troepen die de oude kerk aan de Benedendorpsweg in Oosterbeek verdedigden. Morgan maakte deel uit van de mannen die de Rijnbrug wisten te bereiken.

Motorfiets in zee

In zijn strijdverslag maakt Morgan melding van een chaotische overtocht, 73 jaar geleden. ,,Onder onze Dakota waren vijf containers met apparatuur vastgemaakt. Onderweg meldde een Amerikaanse piloot achter ons dat de motorfiets uit de container gevallen was boven zee.’’ Hij herinnert zich nog goed de mensen in Oosterbeek, die de mannen dolgelukkig melk en fruit aanboden. Later kwam hij in de strijd rond de spoorbrug terecht.

Duitse colonne

Op 18 september verschanste Morgan zich met anderen in een huis naast de brug. De mannen broedden op een plan om de Duitse linies te doorbreken. Zover kwam het niet. Een Duitse pantserwagen reed de brug op vanaf het zuiden en passeerde de Britten. Daarna volgde een complete colonne Duitse voertuigen. De Britten openden het vuur en kregen artilleriesteun vanuit hun troepen bij de oude kerk langs de Rijn in Oosterbeek. Met succes. Op luchtfoto's, die later gemaakt werden, waren slechts restanten te zien van de Duitse colonne die onder leiding stond van Hauptsturmfuhrer Gräbner.

Neerstortend vliegtuig

De mannen werden in de dagen daarna van alle kanten ingesloten. De Duitsers bestookten hen met mortieren en tankgeschut. Op woensdag 20 september zag Morgan twee Duitse jachtvliegtuigen overkomen, van het zuiden naar het noorden. Een van de vliegtuigen raakte met de vleugels een toren van de Walburgiskerk. ,,De vleugel viel naar beneden, de rest van het toestel stortte verderop neer.’’ De meeste overlevenden van de circa 700 Britten gaven zich uiteindelijk over.  Ook Morgan en Williams werden door de Duitser gepakt.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.