Volledig scherm
© Thinkstock

Vijftien maanden cel voor
frauduleuze bewindvoerders

over de grensARNHEM/ EMMERIK - Arnhemmer Theo W. (58) en zijn partner Edith van E. (47) moeten 15 maanden en 2 weken de cel in wegens verduistering van gelden en overtreding van de Wet van het consumentenkrediet. Dat oordeelde de rechtbank van Arnhem donderdag. 

Van die straf zijn 3 maanden voorwaardelijk. De twee, die wonen in de Duitse plaats Emmerik, hebben als schuldhulpverleners op grote schaal geld achterover gedrukt van cliënten.

Ook brachten ze kosten in rekening voor schuldhulpverlening, terwijl dat wettelijk helemaal niet is toegestaan.

Uit eten

Onderzoek door de politie wees uit het stel van gelden van cliënten privé-aankopen deed, zoals boodschappen bij de supermarkt. Daarnaast gingen zij van het geld uit eten en hebben hiervan herhaaldelijk getankt. Hun cliënten, die al in een lastige financiële situatie zaten, zijn hierdoor verder in de problemen gekomen. In een aantal gevallen is gebleken dat geen enkele schuld was afgelost, terwijl vele maanden lang forse bedragen aan het bedrijf van de man en de vrouw zijn afgedragen.

Taptoe

Alleen W., die twee jaar geleden ook verantwoordelijk was voor de mislukte Taptoe-manifestatie in de Arnhemse Rijnhal, verscheen drie weken geleden ter zitting. Hij ontkende schuld: ,,We hebben met al onze cliënten duidelijke afspraken gemaakt. Van verduistering of bedrog is absoluut geen sprake.’’

De rechtbank ziet dat anders: de straf is vrijwel gelijk aan de eis die de officier van justitie eerder formeerde. Tot slot moeten W. en Van E. aan de gedupeerden een bedrag van circa 35.000 euro terugbetalen.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.