Voormalige ING Velperweg helemáál slopen goedkoper

videoARNHEM - Anderhalf jaar. Zo lang heeft sloopbedrijf Beelen nodig om 'De Reus' te ontmantelen, de kantoorkolos van achtereenvolgens Postbank en ING aan de Velperweg in Arnhem.

Alleen de vloeren en de pijlers blijven staan, verder wordt alles vernieuwd. Zelfs de gevel. De 'kantoorbunker' wordt veel transparanter.

,,Helemáál slopen voor standaardnieuwbouw is goedkoper’’, weet Ronald Camps van projectontwikkelaar Borghese zeker. Maar standaard is nou net wat Borghese niet wil voor High Park, zoals het project inmiddels heet. Camps roemt de hoge ruimtes van het gebouw, de 'loftachtige uitstraling'.

Daarvan is binnen nog weinig te merken. De ruimtes zijn donker en grauw. Hier wordt gewerkt, zoveel is duidelijk. Niet meer door kantoorklerken die duizenden Girokaarten per dag verwerken, maar door slopers die aluminium, ijzer en hout van elkaar scheiden. ,,Niet zozeer voor het geld’’, zegt sloper Roland van de Jagt. ,,Wel voor het milieu.’’

Ontmanteling

Van de Jagt en zijn collega's zijn nog tot eind dit jaar bezig met de ontmanteling. Die heeft meer voeten in de aarde dan vooraf werd verwacht, vooral door de hoeveelheden asbest die in het gebouw zijn verwerkt. ,,Er is heel veel brandwerende asbestkit’’, heeft Van de Jagt gezien. De vertraging van de geplande werkzaamheden beloopt een half jaar tot een jaar, becijfert ontwikkelaar Camps.

Hij is een beetje overdonderd door de grote belangstelling van kopers voor de woningen die er komen. Met de grofweg 540 (huur)appartementen krijgt Klarendal er tussen nu en begin 2021 zomaar een kleine 1.000 inwoners bij. Geen wonder dat ook supermarktconcerns in de rij staan om zich er te vestigen. ,,Er hebben zich er al een paar gemeld’’, zegt Camps.

Die super zou onder het hoofdgebouw moeten komen, maar daarvoor moet de gemeenteraad dan wel toestemming geven. Wethouder Geert Ritsema van Wonen heeft er in elk geval wel oren naar. ,,Dat is beter dan dat mensen in de auto moeten stappen om boodschappen te gaan doen'', vindt hij.

Dubbelslag

Ritsema is sowieso heel enthousiast over High Park. ,,Dit is geweldig. Een dubbelslag. Je wil echt niet dat zo'n groot pand lang leeg komt te staan. En die nieuwe woningen die er komen, hebben we in Arnhem heel hard nodig’’, zegt hij. Ritsema is ook blij met de 23 procent sociale huur die voorzien is voor High Park.

Bij Borghese, waar ze ondanks de nieuwe naam wel inzien dat High Park tot in lengte van dagen 'de Postbank' of 'de ING' zal blijven, verwachten ze de eerste bewoners over twee jaar. Tot eind dit jaar wordt er gesloopt en dan is nog een jaar, anderhalf jaar nodig voor de herbouw.

Volledig scherm
Hoe het is, en hoe het moet worden. High Park, oftewel het voormalige ING-kantoor aan de Velperweg. © Zwart Licht
Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar
Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar
Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.