De AKU-fontein op het Gele Rijdersplein in Arnhem.
Volledig scherm
De AKU-fontein op het Gele Rijdersplein in Arnhem. © Marina Popova

Vrees dat Lazio-fans AKU-fontein in Arnhem vernielen

ARNHEM - De erven van Shinkichi Tajiri en Henk Brouwer, samen makers van de AKU-fontein, het kunstwerk en de pergola op het Gele Rijdersplein, vrezen met grote vreze voor de supporters van Lazio Roma die donderdag op het plein worden opgevangen.

'Met verbazing en ontzetting hebben wij kennis genomen van het uitroepen van het Gele Rijdersplein tot fanzone voor de Lazio Roma-supporters', schrijven ze aan het Arnhemse gemeentebestuur. De Italianen komen naar Arnhem voor de wedstrijd tegen Vitesse, die donderdagavond in GelreDome wordt gespeeld.

Ze maken zich 'grote zorgen' en 'vinden het, gezien de reputatie van de supporters, onbegrijpelijk dat u ervoor kiest het Gele Rijdersplein en het rijksmonument aan dit risico bloot te stellen'. De erven gaan ervan uit dat de gemeente 'ook de verantwoordelijkheid neemt de eventuele schade aan dit rijksmonument te herstellen'.

Hekken

De aanhangers van Lazio, die bekend staan als extreem-rechts en een bedenkelijke reputatie hebben, worden op het plein opgevangen in een feesttent. Die staat op een met hekken afgescheiden deel van het Gele Rijdersplein. In totaal worden er zo'n 450 Italianen in Arnhem verwacht. 

Pikant in dit verband is het incident met Feyenoord-supporters in Rome in 2015. Toen werden tijdens rellen vernielingen aangericht aan de monumentale Barçaccia-fontein op de Piazza di Spagna in de thuisstad van Lazio. De destijds pas opgeknapte fontein werd ernstig beschadigd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.