Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch tussen de gelukkige Arnhemmers. © Gerard Burgers

Waarom deze Arnhemmers een lintje kregen

ARNHEM - Negen Arnhemmers kregen donderdag ter gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen voor koningsdag een koninklijke onderscheiding. Ze werden alle benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem was blij dat hij de lintjes mocht opspelden, maar hij betreurt het dat het aantal aanvragen de afgelopen jaren is afgenomen. Marcouch doet een appèl op inwoners van zijn stad meer vrijwilligers voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding. ,,Een onderscheiding aanvragen kost even wat tijd, dat is waar, maar het levert zo veel goeds op."

Dit jaar kregen negen Arnhemmers een lintje. Eén plaatsgenoot, Henk Schriever (77) kreeg de onderscheiding uit handen van de Minister van Defensie in Soesterberg. In 2011 reikte toenmalig burgemeester Pauline Krikke nog 24 lintjes uit. Daarna bleef het aantal schommelen rond de tien. Alleen in de jaren 2014 en 2015 werden er nog veertien aanvragen gehonoreerd.

Hieronder een overzicht van de mensen die een lintje ontvingen  in de volgepakte Burgerzaal in het gemeentehuis van Arnhem:

Moon Yiu Man (65)

Moon Yiu Man (65) is al meer dan 20 jaar actief bij de Gelderse afdeling van Chun Pah, de Landelijke Federatie van Chinese Ouderenverenigingen, en bij Wai Wun, de vereniging voor Chinese vrouwen. Moon Yiu Man droeg ook bij aan de komst (op de Arnhemse kabel) van Chinese News and Entertainment en de oprichting van de Chinese school. Veel Arnhemmers kennen Man van zijn restaurant China Town op Winkelcentrum Presikhaaf. Chun Pah is een actieve vereniging. Iedere maand worden gezamenlijk de verjaardagen gevierd en uitstapjes gepland. Door de beoefening van Tai Chi draagt de vereniging bovendien zorg voor het welzijn van Chinese ouderen.

Volledig scherm
Moon Yiu Man. © Gerard Burgers

Henk Altena (79)

Al 34 jaar belangrijke steunpilaar van de Opstandingskerk. Als voorzitter ving hij vluchtelingen op als deelnemer van het Opfristeam hielp Altena de kerk een fraaier aanzien te geven.

Wekelijks is er een bijeenkomst van dak- en thuislozen in de kerk. Als leider van de kookgroep 'Eet je mee?' verzorgt Altena maandelijks een maaltijd voor oudere leden van de kerk.

Henk Altena zet zich ook in voor de Voedselbank en assisteert bij het bewonerscafé in woon- en zorgcentrum Vreedenhoff.

Volledig scherm
Henk Altena . © Gerard Burgers

Gerard Rikken (64)

Gerard Rikken is al meer dan 20 jaar actief voor Stichting De Klup Over Betuwe in Huissen. Iedere vrijdag organiseert hij een gezellige avond voor mensen met een verstandelijke beperking. Rikken bekleedde tal van functies. De laatste jaren is hij voorzitter.

Zijn andere passie is hardlopen. In 1991 richtte hij samen met Nicolaas Schimmel de Huissense hardloopvereniging Pheidippides op. In ruim 25 jaar is Pheidippides uitgegroeid tot een bloeiende en fanatieke groep van 110 hardlopers en wandelaars.

Volledig scherm
Gerard Rikken. © Gerard Burgers

Leneke Krechting-Flipse (68)

De Scout Shop Arnhem bestaat 50 jaar en precies 50 jaar geleden werd Leneke Krechting-Flipse daar actief. De winkel is onderdeel van Scouting Nederland en Leneke Krechting-Flipse brengt er gemiddeld genomen 20 uur per week door. In 50 jaar tijd zijn dat meer dan 130.000 uur vrijwilligswerk.

Met hart en ziel, vol betrokkenheid maar ook kritisch met het belang van de Scout Shop in gedachten, levert mevrouw Krechting al 50 jaar een grote bijdrage voor de klanten, de leden en het bestuur van de winkel.

Volledig scherm
Leneke Krechting-Flipse. © Gerard Burgers

Marlous de Haan (50)

Marlous de Haan is recent verhuisd van Arnhem naar de gemeente Lingewaard. Maar ze heeft een lintje gekregen vanwege al haar verdiensten in en voor de Gelderse hoofdstad. Zo heeft ze als fysiotherapeut tal van bestuurlijke functies vervuld in de gezondheidszorg.

Maar iedereen kent haar vooral als dé Zwarte Piet van Arnhem. Zo'n 33 jaar heeft ze zich ingezet voor de Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz. Ze was bestuurslid van de stichting, zorgde er voor dat de Pieten hun werk konden doen en was verantwoordelijk voor de gehele intocht en de samenstelling van de bijhorende optocht. Tevens was ze lid en medeoprichtster van de Sinterklaaskelders. Tot slot was ze zelf ook Zwarte Piet.

Volledig scherm
Marlous de Haan. © Gerard Burgers

Jan Rutjes (71)

Jan Rutjes is een van de vele vrijwilligers op wie de wijkvereniging Elderveld kan bouwen. Hij verricht er tal van functies.

Zijn financiële en boekhoudkundige kennis zet Rutjes ook in als penningmeester voor Stichting Maria Valtorta, een stichting die boeken uitgeeft over de voorzeggingen van Jezus. Ook voor de Heilige Maria Geboortekerk in Nijmegen en de Stichting het Ware Leven in God zet hij zich als penningmeester in.

Volledig scherm
Jan Rutjes. © Gerard Burgers

Ietje Donders-Jaspers (77)

Ietje Donders-Jaspers werd geboren in Malang, in voormalig Nederlands Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ze onder andere in Kamp Tjideng bij Batavia.

Jarenlang was ze de steun en toeverlaat voor haar moeder, haar schoonzus en later haar schoonouders. Verder zette ze zich in voor het Caravanproject van Stichting Vincentius. Minder bedeelde mensen konden door dit project een weekje op vakantie.

Ook maakte ze de Boekenbeurs van Vincentius in de Rijnhal mede mogelijk, is ze vanaf 1999 twee keer per week actief bij Hospice Rozenheuvel en helpt ze bij Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg sinds jaar en dag mensen die in hun laatste levensfase zijn aangekomen.

Volledig scherm
Ietje Donders-Jaspers . © Gerard Burgers

Henk Sijbrandij (70)

Door Henk Sijbrandij is de jaarlijkse Diaconessenkerk-bazaar al zeventien keer goed verlopen. Sinds 2010 heeft hij de algehele leiding over de organisatie van de bazaar op zich genomen. Sijbrandij is ook al meer dan 15 jaar penningmeester van het bestuur van de vereniging Princenhof in Eernewoude.

Tijdens de toestroom van Syrische vluchtelingen maakte Sijbrandij zich verdienstelijk voor de noodopvang in de voormalige Koepelgevangenis. Ook maakte hij zich als club-president verdienstelijk voor de Arnhemse Lions. 

Volledig scherm
Henk Sijbrandij. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.