Papiermachine 2 van Parenco.
Volledig scherm
PREMIUM
Papiermachine 2 van Parenco. © Erik van 't Hullenaar

Waarom Parenco grond- en geen rivierwater gebruikt: ‘Voor de productie van papier is zuiver water nodig’

Arnhemse, Renkumse en Edese natuurorganisaties zijn een petitie begonnen omdat ze er fel op tegen zijn dat de papierfabriek Smurfit Kappa Parenco grondwater oppompt. Het bedrijf zou weigeren rivierwater uit de Rijn te willen gebruiken. Hoe zit dat eigenlijk?

3 reacties

 • Bram Derikx

  7 maanden geleden
  We gebruiken het 8x, zuiveren en dan gaat het terug in de Rijn… Hoezo “terug”, het wordt afgevoerd via de Rijn. Het is dus niet circulair! En dus uitputtend…. Beregenen is (afgezien van verdamping) circulair.
 • Desirea Ter Stegen

  7 maanden geleden
  In een eerder artikel (19-10-'21) gaf ik al aan dat er prima papier gemaakt kan worden van oppervlaktewater maar dat dit een te duur grapje is voor Parenco.Als ongeveer 40% van het kraanwater in Nederland wordt gemaakt van oppervlaktewater uit oa de Rijn en de Maas dan kan er zeker papier van gemaakt worden.Straks komt de waterschap met het probleem naar buiten over het ordinair oppompen door Parenco en wie kan weer dokken voor de gevolgen?
 • Els Weber-van Dreuten

  7 maanden geleden
  Dan krijgen de aandeelhouders maar een paar jaar geen uitkering en kunnen de hoge heren wel wat salaris inleveren. Er is best wel geld als ze maar willen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.