Volledig scherm
Het Rhedense gemeentehuis in De Steeg.

Wethouder gedroeg zich 'onprettig en intimiderend' op personeelsfeest

DE STEEG - Een personeelsfeest van de gemeente Rheden in september 2017 leidde de val van wethouder Tjebbe Vugts in. Hier zou hij zich in een jolige bui 'onprettig en intimiderend' hebben gedragen jegens enkele ambtenaren.

Dat staat in een onderzoeksrapport dat de gemeente Rheden dinsdag openbaar maakte. Vugts (CDA) diende eind oktober zijn ontslag in.

Directe aanleiding voor het onderzoek waren meldingen over ongewenste en ongepaste aanrakingen door Vugts. Om hoeveel medewerkers of meldingen het gaat, wil de Rhedense burgemeester Carol van Eert niet zeggen. ,,Niet relevant. Het is niet bij een enkel incident gebleven’’, aldus Van Eert.

Het personeelsfeest in september was voor enkele medewerkers de druppel. Vugts zou een van hen tegen haar wil naar de dansvloer hebben geleid. De vrouw durfde zich 'door zijn positie als wethouder' niet te verzetten. Sommige aanwezigen vonden dat Vugts zich als wethouder en leidinggevende op een feestje had moeten inhouden. Hij was te jolig en uitgelaten geweest, oordeelden ze.

Intimiderend

Volledig scherm
Voormalig wethouder van Rheden Tjebbe Vugts. © Rolf Hensel

Daar bleef het niet bij. Ook van de werkvloer kwamen klachten. Zo kon hij soms joviaal en complimenteus zijn en dan weer hard en confronterend overkomen. Ook dit ervoeren sommige medewerkers als intimiderend en kleinerend.

Vugts vindt het moeilijk om te reageren op anonieme meldingen. ,,Ze hebben mij wel diep geraakt. Zonder ooit de intentie te hebben gehad ambtenaren te kwetsen is het op enkelen wel zo over gekomen. Dat betreur ik oprecht.’’

Hij benadrukt dat niemand een officiële klacht heeft ingediend. ,,En er is niets strafbaars gebeurd. Daar wil ik het bij laten.’’ De gewezen wethouder wilde graag een gesprek met de melders en daarin zijn excuses aanbieden, maar daar zagen zij vanaf. Voor Vugts was toen duidelijk dat het niet meer goed zou komen tussen hem en deze ambtenaren. Om die reden stapte hij op 27 oktober op.

Goede bestuurder

Quote

Wij allemaal, dus ook raadsleden, moeten ons beter bewust zijn van onze voorbeeld­func­tie

Bert de Lange, fractievoorzitter van het CDA in de Rhedense gemeenteraad, wil niet echt ingaan op de vraag of het vertrek van Vugts te voorkomen was geweest, bijvoorbeeld door hem tijdig te waarschuwen over zijn gedrag. ,,Achteraf is het altijd makkelijker om een conclusie te trekken of een ‘wat als’-vraag te stellen. Wij hebben in Tjebbe Vugts een zeer capabele wethouder gehad waar we uitstekend mee konden samenwerken. Maar dat hij een vertrouwensbreuk ervoer en daar gevolgen aan verbond, is ook een gegeven.’’

Gea Hofstede (PvdA): ,,We raken een heel goede bestuurder kwijt omdat hij zich niet professioneel genoeg heeft gedragen en zich onvoldoende bewust was van zijn positie. Wij allemaal, dus ook raadsleden, moeten ons beter bewust zijn van onze voorbeeldfunctie. We kunnen hier allemaal van leren.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.