Volledig scherm
De Eusebiuskerk in Arnhem. © Marc Pluim

Wie durft? Eusebiustoren krijgt glazen balkons

ARNHEM - De Eusebiustoren in Arnhem krijgt er vanaf volgende week een nieuw uitzichtpunt bij: twee glazen balkons aan de buitenzijde van de toren. Vanaf medio maart kunnen bezoekers de glazen bakken betreden en op 60 meter hoogte over de stad en op de toren uitkijken.

De balkons worden dinsdag gemonteerd aan de toren. Een reusachtige hoogwerker met kraan takelt de constructie in zijn geheel omhoog, op voorwaarde dat het niet te hard waait.

Stripfiguren

De balkons komen aan de westzijde en de oostzijde van de toren. De westzijde is de kant van het nieuwe Focus Filmtheater, de oostzijde is aan de kant van het stadhuis, ter hoogte van het carillon en de stripfiguren die beeldhouwer Henk Vreeling bij de restauratie in 1962 als ludiek statement aanbracht. 

Vanaf het glazen balkon kun je een glimp opvangen van Marten Toonders Tom Poes en Olie B. Bommel en van Walt Disney's Pluto en de zeven dwergen. Zij namen de plaats in van de traditionele waterspuwers, de duistere figuren die op veel andere kerken te vinden zijn.

Restauratie

De bouwsteigers aan de oostkant worden vanaf volgende week gedeeltelijk verwijderd. Begin 2019 moet de Eusebiustoren helemaal uit de steigers zijn en is de restauratie van de toren afgerond.

De balkons halverwege de toren zijn bereikbaar met de lift, die bezoekers nu al naar de belvédère op 73 meter brengt. Een toegangskaartje gaat 7,50 euro kosten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.